10.10.2010. / 17:38

Autor: Hina

Zatvorena birališta u Kirgistanu: Prva zemlja ovog dijela svijeta koja je izabrala ovakvu demokraciju

Prijelazna predsjednica države Roza Otunbajeva, glasujući u Biškeku, izjavila je da je ovo povijestan dan. "Kirgistan je prva zemlja srednje Azije koja je izabrala parlamentarnu demokraciju", rekla je

Foto: ReutersFoto: ReutersBirališta na parlamentarnim izborima u Kirgistanu zatvorena su u nedjelju navečer po mjesnom vremenu, a glasovanje je proteklo mirno unatoč strahovanjima da će možda biti praćeno nasiljem.

Bili su to prvi izbori nakon svrgnuća predsjednika Kurmanbeka Bakijeva u travnju i velikih etničkih sukoba Kirgiza i manjinskih Uzbeka u lipnju,

Prijelazna predsjednica države Roza Otunbajeva, glasujući u Biškeku, izjavila je da je ovo povijestan dan. "Kirgistan je prva zemlja srednje Azije koja je izabrala parlamentarnu demokraciju", rekla je.

Za 120 mjesta u parlamentu natjecalo se se 29 političkih stranaka, a najmanje ih šest ima izgleda prijeći izborni prag od pet posto. Na izbore bilo je pozvano 2,8 milijuna birača s pravom glasa. Prvi rezultati očekuju se u ponedjeljak, objavio je predsjednik kirgistanskog izbornog povjerenstva.

Kirgistan, jedina zemlja na svijetu s ruskom i američkom vojnom bazom, bira zastupnike prema novome ustavu čime bi kao prva u srednjoj Aziji trebala uspostaviti sustav parlamentarne demokracije.

Novi kirgistanski premijer trebao bi ujediniti zemlju, prevladati političke napetosti i etničke podjele između Kirgiza i Uzbeka zbog kojih je 400 ljudi ubijeno u lipnju, a tisuće su ostale bez domova.

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika