10.10.2010. / 22:13

Autor: Ana Smrečki

Jačanje gospodarstva izvozom: Trgovinski ataše – novost u hrvatskoj diplomaciji

Rad će im se pratiti pod povećalom, a uz redovita izvješća, dobivat će ocjene MVPEI-a, ali i glavnih gospodarskih subjekata. Ako neće zadovoljiti sve strane u postupku, ugovor se prekida. Bude li zadovoljio rezultatima na terenu, ugovor se produžuje

Ministar Gordan JandrokovićMinistar Gordan JandrokovićU iščekivanju prvih natječaja za novu funkciju u hrvatskoj diplomaciji, onu trgovinskog atašea, u javnost izlaze konkretni detalji. Do kraja ovog mjeseca izabrat će se desetka novih zaposlenika, koji će sklopiti ugovor s Ministarstvom vanjskih poslova i Europskih integracija, piše Večernji list.

Oni će pomagati hrvatskim izvoznim tvrtkama na stranim tržištima, a njihova će zadaća biti i unapređenje izvoza. Trgovinski atašei trebali bi promijeniti stanje u gospodarskoj diplomaciji, s čijim rezultatima nitko nije zadovoljan. Spomenuti stručnjaci bi trebali postupno zamijeniti 60-ak gospodarskih savjetnika koje čeka posao u Zagrebu.

Samo će njih par ostati raditi u svjetskim metropolama. Trgovinski atašei birat će se ciljano za pojedine lokacije. Koje su najvažnije izvozne lokacije pitanje je koje je iz resora ministra Gordana Jandrokovića već poslano gospodarstvenicima. Uvjet za prijavu bit će savršeno poznavanje jezika države za koju se netko natječe, te najmanje pet godina rada u komercijali.

Atašei će se prije odlaska na teren pripremati tri mjeseca, moraju proći Diplomatsku akademiju, a od njih će se tražiti poduzetnost i inicijativa. Osim toga, od njih se očekuje da pomognu tvrtkama da pronađu partnere, vodi ih za ruku i pomaže u uspostavljanju kontakata, odnosno javlja što se može izvesti na pojedino tržište.

Rad će im se pratiti pod povećalom, a uz redovita izvješća, dobivat će ocjene MVPEI-a, ali i glavnih gospodarskih subjekata. Ako neće zadovoljiti sve strane u postupku, ugovor se prekida. Bude li zadovoljio rezultatima na terenu, ugovor se produžuje.

Vezane vijesti

Prvi vanjskopolitički potezi nove Vlade

Prvi vanjskopolitički potezi nove Vlade

Europska unija (EU), čijom bi članicom Hrvatska trebala postati u srpnju 2013., nova uloga Hrvatske u regiji nakon završetka pristupnih pregovora i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika