11.10.2010. / 08:56

Autor: Nacional.hr

Novo upozorenje: Na listi zemalja kojima prijeti bankrot Hrvatska na 19. mjestu

Procijenjena opasnost od bankrota za Hrvatsku je 16,6 posto, što znači da smo u relativno sigurnoj zoni ako fiskalna politika ne podlegne rastućim populističkim pritiscima

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaUgledna analitička kuća CMA sastavila je listu zemalja kojima prijeti bankrot, a prema kojoj je Hrvatska na visokom 19. mjestu. Na vrhu liste nalazi se Venezuela, a prate je Grčka i Argentina. Zabilježen je i veliki skok Irske.

Analitičku kuću CMA često se ističe kao vodeći nezavisni izvor podataka za OTC (over the counter) tržišta. CMA je sastavio listu zemalja kojima prijeti bankrot, a sam vrh liste drži Venezuela, čiju su kumuliranu vjerojatnost bankrota procijenili na čak 54,2 posto, prati je s 48,7-postotnom vjerojatnošću Grčka, dok je 'broncu' osvojila Argentina s 40,4 posto šanse za bankrot, piše Večernji list.

Procijenjena opasnost od bankrota za Hrvatsku je 16,6 posto, što znači da smo u relativno sigurnoj zoni ako fiskalna politika ne podlegne rastućim populističkim pritiscima.

Analitičari Business Insidera posebno su istaknuli visok skok Irske sa 14. na 5. mjesto ljestvice te su zamijetili dominaciju europskih zemalja na listi iz tzv. PIIGS grupe - Portugala, Irske, Islanda, Grčke i Španjolske. I cijela naša regija loše stoji. Visoko na listi su i Mađarska, Rumunjska te Bugarska.

Irska je vlada tako ovih dana objavila da će ovogodišnji deficit biti tri puta veći od planiranog te da će, umjesto visokih 11,6 posto, narasti na nezamislivih 32 posto irskoga BDP-a, no ta objava nije proizvela negativne posljedice na europsku ekonomiju, kao što je to ovog proljeća bio slučaj s Grčkom.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
29/11/09

Ivis, 18.10.10. 12:41

Sto? Tko je bolji od Nas? Najvise za godinu, dobit' cemo jednu od medalja! Bravo! Samo prema vrhu!!


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 18.10.10. 12:53

Ima jos vremena da budemo 1.HDZ vlada jos godinu dana.Dovoljno za bankrot.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika