11.10.2010. / 15:03

Autor: Hina , Nacional.hr

Otrovni mulj prijeti i Kopačkom ritu: U Hrvatskoj se pripremaju i za najgore scenarije

Hrt.hr piše da je za sada normalna lužnatost Dunava i kod Batine, no pukne li spremnik u Mađarskoj u opasnosti će biti Kopački rit. Pet je glavnih kanala kojima Dunav dolazi u park prirode pa se razmišlja o njihovu zatvaranju kako bi se spriječilo da otrovi dođu u močvaru

Foto: ReutersFoto: ReutersMađarska se nada da će do utorka završiti izgradnju brane koja bi trebala zadržati toksični mulj koji se nakon puknuća spremnika izlio na zapadu Mađarske.

Oko milijun prostornih metara toksičnog mulja, nusproizvoda u proizvodnji aluminija, iscurilo je prošlog ponedjeljka iz spremnika tvornice za proizvodnju aluminija i preplavilo sela te zagadilo rijeke na zapadu Mađarske. U nesreći je život izgubilo sedam osoba, ozlijeđene su 123, a zagađene su i rijeke koje se ulijevaju u Dunav. Jedna se osoba još vodi kao nestala.

"Mi se nadamo da će brana biti dovršena do utorka", rekao je glasnogovornik mađarskoga premijera Peter Szijjarto za televizijsku postaju TV2 u ponedjeljak. "Na mjestu nesreće radi 4000 ljudi i 300 strojeva, što znači da činimo sve što možemo kako bismo spriječili još jednu tragediju".

Katastrofa u Mađarskoj: Odgovorni za zagađenje će morati platiti više od 70 mil. eura?

Glasnogovornik službe za izvanredna stanja Tibor Dobson rekao je da evakuirani stanovnici obližnjeg sela Kolontar moraju još ostati u privremenom smještaju. "Oni se danas neće moći vratiti kući, premda gradnja brane dobro napreduje i gotovo je 70 posto dovršena", rekao je Dobson za TV2.

Kolontar je evakuiran u subotu kada se pojavila pukotina u sjevernoj stijenki spremnika, zbog čega je postojala mogućnost drugog izlijevanja toksičnoga crvenog mulja. No, posljednje provjere, rekao je Dobson u ponedjeljak, pokazuju da se pukotina nije proširila.

Toksični je mulj onečistio rijeke u okolici mjesta katastrofe, no stručnjaci kažu da je lužnatost Dunava - normalna.

Prijetnja za Kopački rit

Hrt.hr piše da je za sada normalna lužnatost Dunava i kod Batine, no pukne li spremnik u Mađarskoj u opasnosti će biti Kopački rit. Pet je glavnih kanala kojima Dunav dolazi u park prirode pa se razmišlja o njihovu zatvaranju kako bi se spriječilo da otrovi dođu u močvaru.

"Opasnost postoji. Može doći do istjecanja novih 500 tisuća kubičnih metara mulja koji je još toksičniji od onog koji se ranije izlio. Ako do toga i dođe, mi razmatramo sve moguće scenarije", rekao je Damir Opačić, glavni nadzornik Parka prirode Kopački rit, dodajući kako će njihovi slijedeći potezi ovisiti o koncentraciji otrovnih tvari u Dunavu.

"No dok je rijeka u koritu, tj. vodostaj nizak, opasnosti neće biti. Dunav je, međutim, kolebljiva rijeka, može naglo rasti", rekao je T-portalu Opačak, te dodao kako je moguće da 'ne dođe ni do kakve katastrofe, već samo do malog povećanja ph vode. "No, treba sve uzeti u obzir".

U Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje (DUSZ) kažu kako se poduzimaju sve pripremne mjere za ograničavanje zagađenja. Jedna od njih je sprječavanje dotoka vode iz Dunava u Kopački rit na određeno vrijeme, dok eventualno zagađena voda ne proteče kroz naš teritorij što može trajati nekoliko dana.

Vezane vijesti

Strani novinari u obilasku tzv. europske Amazone

Strani novinari u obilasku tzv. europske Amazone

Dvadesetdvoje novinara iz devet europskih zemalja i Hrvatske danas je u organizaciji svjetske nevladine organizacije za zaštitu prirode WWF počelo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika