11.10.2010. / 12:54

Autor: Hina

OPEC: Usporeni globalni oporavak pritišće rast potražnje za naftom

Već je vidljiv utjecaj usporenog gospodarskog oporavka na potražnju na naftom, kroz usporavanje rasta potrošnje u nekim dijelovima svijeta

Abdullah al-Badri (Reuters)Abdullah al-Badri (Reuters)Usporeni gospodarski rast pritišće snagu globalne potražnje za naftom a takav bi se trend trebao nastaviti i u 2011., upozorio je čelnik Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Paralelno postupnom ukidanju mjera poticaja sve je više znakova posrtanja globalnog gospodarskog rasta, kazao je glavni tajnik OPEC-a Abdalla Salem El-Badri u govoru pred dužnosnicima okupljenim u Washingtonu na godišnjem sastanku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke.

„Već je vidljiv utjecaj usporenog gospodarskog oporavka na potražnju na naftom, kroz usporavanje rasta potrošnje u nekim dijelovima svijeta", upozorio je on.

„Ništa bolja situacija ne očekuje se ni sljedeće godine. Naprotiv, globalni gospodarski rast trebao bi u 2011. biti sporiji nego u ovoj godini. Stoga u idućoj godini očekujemo nastavak usporenog rasta potražnje za naftom u visini oko milijun barela dnevno, u skladu s rastom u ovoj godini", dodao je.

Povrh toga, kako je kazao, rastom potražnje predvode zemlje u razvoju, uključujući Kinu i Indiju, te neke zemlje Bliskog Istoka i Latinske Amerike.

Cijene sirove nafte u proteklih su se 12 mjeseci relativno stabilizirale, zadržavši se unutar raspona od 70 do 85 dolara za barel nakon razdoblja snažnih kolebanja. Nazire se ipak jačanje pritisaka na cijene uslijed neizvjesnog gospodarskog oporavka i uporno slabih temelja naftnog tržišta, dodao je.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika