11.10.2010. / 12:58

Autor: Hina

Katastrofa u Mađarskoj: Odgovorni za zagađenje će morati platiti više od 70 mil. eura?

"Zasad još ne znamo je li tvrtka pretovarila spremnike ili nije, ali ako jest, to je protuzakonito skladištenje otpada, a to je zločin", kazao je državni tajnik za okoliš

Foto: ReutersFoto: ReutersTvrtka MAL, vlasnica tvornice boksita i aluminija, kriva za najveću ekološku katastrofu u povijesti Mađarske, mogla bi platiti 73 milijuna eura kazne, ocijenio je u ponedjeljak državni tajnik za okoliš Zoltan Illes.

"Zasad još ne znamo je li tvrtka pretovarila spremnike ili nije, ali ako jest, to je protuzakonito skladištenje otpada, a to je zločin", kazao je Illes pred novinarima u gradu Ajki gdje se nalazi tvornica.

U prošli ponedjeljak jedan od spremnika industrijskog pogona je popustio i poplavio okolna sela vrlo otrovnim crvenim muljem. U nesreći je poginulo sedam ljudi, 150 ih je ozlijeđeno, a izazvana je i ekološka katastrofa.

Vlada ocjenjuje da će tvrtka i njezini čelnici morati snositi financijsku odgovornost za dramu, dodao je.

"Kazna za štetu nanesenu samo za vodu mogla bi iznositi 10,2 milijarde forinta, a za ostatak okoliša između osam i 12 milijarda", kazao je. Dvadeset milijarda forinta u protuvrijednosti iznosi oko 73 milijuna eura.

Policijska istraga je još u tijeku. Vlasti su došle do dokumenata o spremnicima u sjedištu tvrtke, istaknuo je državni tajnik.

Tri osobe vlasnici su MAL-a, utemeljena 1995., i svrstavaju se već godinama, po mađarskom poretku, među 100 najbogatijih ljudi u zemlji.

MAL se usredotočio na kupnju aluminijskih tvrtaka u valu privatizacije u zemlji nakon sloma komunističkog režima.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika