11.10.2010. / 14:17

Autor: Hina

Shirakawa upozorava: Bogata gospodarstva moraju produljiti krizne mjere

Masaaki Shirakawa naglasio je da „trebamo nastaviti s besprimjerno labavom monetarnom politikom, s obzirom na trenutne prilike u gospodarstvu"

Masaaki ShirakawaMasaaki ShirakawaGuverner japanske središnje banke Bank of Japan (BoJ) pozvao je napredna gospodarstva da zadrže besprimjerno niske ključne kamatne stope i druge poticajne mjere s obzirom na spor tempo gospodarskog oporavka.

Govoreći o „glavnim i zajedničkim izazovima za napredna gospodarstva", Masaaki Shirakawa naglasio je da „trebamo nastaviti s besprimjerno labavom monetarnom politikom, s obzirom na trenutne prilike u gospodarstvu".

Dok veliki dio bogatog svijeta muku muči s oporavkom od gospodarske krize, Shirakawa je rekao da bi Sjedinjene Države i Europa mogli učiti od japanskog „izgubljenog desetljeća" obilježenog deflacijom.

Početkom mjeseca Bank of Japan iznenadio je tržišta snižavanjem ključnih kamatnih stopa nadomak nuli i najavom daljnjih mjera ublažavanja politike kako bi se pomoglo zaštititi krhki oporavak od prijetnji deflacije i snažnog jena

Središnja banka snizila je ključne kamatne stope na raspon između nula i 0,1 posto, s ranijih 0,1 posto.

Američka središnja banka Federal Reserve također je najavila da namjerava još dulje vrijeme zadržati izvanredno niske kamatne stope dok se mnoge europske zemlje protive produljenju programa jačanja likvidnosti budući da se zaduženost pojedinih članica eurozone našla na udaru žestokih kritika.

Japanski guverner napomenuo je da će se politički odgovori „razlikovati od zemlje do zemlje" ali je dodao da su izazovi "zajednički razvijenim zemljama, unatoč razlikama u prilikama u gospodarstvu".

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika