11.10.2010. / 13:14

Autor: Sanija Hasanić

Pomozite Branki Čakić da prehrani svoju obitelj

Peteročlana obitelj živi u kućici od 25 četvornih metara. Branka Čakić, kao ni njen nevjenčani suprug Tomislav nigdje ne rade, a svoje dvije malodobne djevojčice prehranjuju s jedva 2000 kuna mjesečno. Obitelj teško živi, a ni bolesti ih nisu zaobišle

Branka Čakić sa svekrvom Marijom i svoje dvije kćrkice; Ivom i Nikol u skromnoj kućici pored nadvožnjaka u zagrebačkoj Branimirovoj uliciBranka Čakić sa svekrvom Marijom i svoje dvije kćrkice; Ivom i Nikol u skromnoj kućici pored nadvožnjaka u zagrebačkoj Branimirovoj uliciU Livadicama, u neposrednoj blizini nadvožnjaka kraj Branimirove ulice u Zagrebu, u skromnoj kućici od 25 četvornih metara živi Branka Čakić sa svoje dvije djevojčice, suprugom i svekrvom.

Peteročlana obitelj vodi se krilaticom - gdje čeljad nije bijesna ni kuća nije tijesna, no ponekada ni dobra volja nije dovoljna kako bi se preživjelo. Kako nam je ispričala 30-godišnja Branka voljela bi da može raditi,skupiti novac i unajmiiti nekakav bolji stambeni prostor s više mjesta, komotniji, gdje vlaga ne prodire u prostorije i gdje će njene kćeri imati svoju sobu no zbog bolesti ona ne može raditi.

Njen nevjenčani suprug Tomislav trenutno također nije zaposlen, a s njima živi i njegova majka Marija. „Ja imam dijagnosticirani reumatoidni artritis koji me onemogućava da išta radim, iako sam se školovala za knjigovežu. Prije šest godina trpila sam jake bolove u desnoj nozii šepala sam nakon čega mi se i voda počela skupljati u koljenu. Liječnici su me tri puta punktirali no bolest se jednostavno proširila tijelom i zahvatila čak i ruke. Osim toga ja sam jedna od onih sretnika koji su uspjeli pobijediti tumor koji su mi liječnici otkrili na malom mozgu. Operirala sam to još 2002. i do sada se nije vratio. Ipak zbog svoje bolesti ja ne mogu propisno skrbiti o svojoj djeci i to me rastužuje“, ispričala je Branka Čakić.

Svo vrijeme pored nje su sjedile njene kćerkice, trogodišnja Iva i sedmogodišnja Nikol, koja je ove jeseni upisala prvi razred. Malena Iva spava s roditeljima u krevetu, dok Nikol ima svoj krevet, a baka Marija noći provodi na ležaju u kuhinji. Peteročlana obitelj mjesece preživljava od 1200 kuna socijalne pomoći, 600 kuna dječjeg doplatka i 300 kuna koje Branka prima kao naknadu do zaposlenja.To je, kako skromno zaključuje Branka, iznos s kojim oni jedva spajaju kraj s krajem.

„Donedavno smo imali velik dug za struju, no Jutarnji list je također pisao o nama pa su nam ljudi pomogli. Uspjeli smo kupiti i perilicu rublja da djeci mogu prati rublje, dobili smo od mnogih pomoć i svima im hvala, no život je skup i jedva preživljavamo. Baka Marija ima mirovinu čiji dobar dio odlazi na otplatu kredita koji je digla kako bi kupili stolariju na kućici i obnovili krov. Sve je puno vlage, ma koliko mi to krečili vlaga na zidovima neprestano ponovno izbija. Najsretniji bi bili da imamo gdje živjeti, no to nikako da riješimo“, tužno je rekla Branka Čakić.

Dobar dio stvari i odjeće ova peteročlana obitelj čuva pod nadvožnjakom, gotovo pod golim nebom, tamo i suše rublje. „Sve se to vidi s ceste, sramota je, ali drugačije ne možemo, nemamo gdje. Osim toga mojoj mlađoj kćerki Ivi, liječnici su dijagnosticirali celijakiju tako da se njoj sprema posebna hrana, bez glutena. Učlanili smo se i u udrugu Celijakija Centar gdje nam pomažu savjetima. Pored svih nedaća moramo paziti da se ona pravilno hrani pa joj pečemo bezglutenski kruh i doista pažljivo pripremamo objede. I na to mnogo novca potrošimo. Moja djeca su skromna, ne traže mnogo, a ja bih voljela da im mogu pružiti i puno više“, kaže bolesna Branka. Dodaje da će uskoro i baka Marija morati na operaciju bruha pa će i o njoj kada se vrati morati skrbiti pažljivije.

„Ne tražimo čuda, voljeli bi dobiti stan na korištenje, no to se čini kao nemoguća želja. Pomoć molim jer moram i sramota me, ali raditi ne mogu, a suprug ne može naći posao. Bila bih zahvalna svima ako mogu da nam pomognu da samo malo lakše preživimo ovu zimu koja je pred nama“, zaključila je tužno Branka Čakić.

Ako želite pomoći Brankinoj obitelji novčane donacije možete uplatiti na njen tekući račun otvoren u Splitskoj banci. Broj računa: 3243203807

Žiro račun Splitske banke: 2330003-1000000013

Vezane vijesti

Humanitarna akcija "Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine"

Humanitarna akcija "Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine"

Tradicionalnu humanitarnu akciju "Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine" organizirao je danas na glavnom zagrebačkom trgu Socijaldemokratski forum žena… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika