11.10.2010. / 13:20

Autor: Nacional.hr

Srbija zbog kaosa u Beogradu ponovno najavila zabranu desničarskih organizacija

Veljović je uvjeren kako je upravo neofašistički pokret odgovoran za napade na policiju, jer su oni bili dobro organizirani i sinkronizirani

Foto: ReutersFoto: ReutersDan nakon nereda koji su obilježili Paradu ponosa u Beogradu, gradske službe saniraju oštećenja na pročeljima i izlozima trgovina, gradske vlasti zbrajaju štetu, a političari iznose prijedloge kako spriječiti ponavljanje takvih incidenata.

Tako je ravnatelj srpske policije Milorad Veljović javno iznio poražavajuće brojke. Zbog izazivanja nereda i napada na službene osobe privedeno je ukupno 249 osoba, među kojima i vođa neofašističkog pokreta Obraz Mladen Obradović. Veljović je uvjeren kako je upravo neofašistički pokret odgovoran za napade na policiju, jer su oni bili dobro organizirani i sinkronizirani.

Državni tajnik srbijanskog Ministarstva pravde Slobodan Homen, također smatra kako su za nerede u Beogradu odgovorni neofašisti. Upravo zbog toga to je ministarstvo dalo prijedlog za 'zabranu desničarskih organizacija'. Smatraju kako je to jedini način da se takvi incidenti više ne događaju.

Centar grada uništen i opustošen, štete milijunske, više od 100 ozlijeđenih

Beograd zbraja štete huliganskog pohoda, Europa zabrinuta zbog nasilja

Inicijativa za zabranu desničarskih, nacionalističkih i klerofašističkih organizacija pokrenuta je još u rujnu prošle godine, a nakon jučerašnjih događaja iz resornog se ministarstva nadaju da će taj prijedlog biti usvojen.

Inače, neofašisti ne miruju ni danas. Nastavljaju se pozivi na nerede i prijetnje homoseksulanoj zajednici, a srbijanski mediji ističu da su napade predvodili i pravoslavni svećenici.

Europa zabrinuta

Glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjoern Jagland izrazio je "zabrinutost" zbog nasilja koje se dogodilo tijekom "Gay parade" održane u nedjelju u Beogradu.

"Istodobno pozdravljam odlučnost srpskih vlasti u obrani ljudskih prava, u skladu s Europskom konvencijom o ljudskim pravima", rekao je Jagland.

"Skupine koje su u manjini, poput gayeva i lezbijki, ne bi smjele živjeti u strahu od nasilja ni u Srbiji ni drugdje u Europi", rekao je prvi čovjek ove paneuropske organizacije koja okuplja 47 zemalja članica. Srbija je primljena u Vijeće Europe 2003.

Vezane vijesti

Hrvatska se civilizirala

Hrvatska se civilizirala

"Hrvatska se civilizira", naslov je komentara u online izdanju berlinskog Tageszeitunga (taz), u kojemu se navodi da je subotnjim mirnim Split… Više

Komentari

registracija
28/7/10

AngelinaB, 11.10.10. 14:41

Bravo,policijo udri stoku radikalsku.Organizovani huligani, na njive kopajte zemlju p.... vam materina
poremećena.Stoka napolje iz Beograda u padinjak
da bere kukuruz.


registracija
8/7/09

bankar, 11.10.10. 15:47

ma desničare treba pred zid i metak naplatiti doma mami


registracija
17/4/10

insajder1, 13.10.10. 16:31

Jebem im roditelje kako su ih vaspitali,klosari !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika