11.10.2010. / 16:53

Autor: Hina

Rasmussen: Novi strateški koncept potreban za efikasniji NATO

Prema Rasmussenu, novi strateški koncept mora potvrditi glavne zadaće NATO-a, to jest obranu teritorija i ljudi, uključujući i obranu od kibernetičkih i raketnih napada

Anders Fogh RasmussenAnders Fogh RasmussenPredstojeći summit šefova država ili vlada zemalja članica NATO-a treba udariti nove temelje Saveza kako bi on bio moderniji i efikasniji i spremniji za izazove novog doba, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

Čelnici 28 zemalja članica NATO-a okupit će se na summitu u Lisabonu 19. i 20 studenoga, a u četvrtak, 14. listopada u sklopu priprema za summit u Bruxellesu će se sastati ministri vanjskih poslova i ministri obrane.

"U četvrtak na ministarskom sastanku te na summitu u Lisabonu tražit ću od zemalja članica da odrede jasan politički smjer u vezi s temeljnim pitanjima za budućnost Saveza", izjavio je glavni tajnik Rasmussen na konferenciji za novinare, na kojoj je najavio te događaje.

Čelnici NATO-a trebali bi u Lisabonu prihvatiti novi strateški koncept. "Treba nam novi strateški koncept kojim će se uspostaviti moderniji i efikasniji Savez, koji će moći bolje surađivati s našim partnerima diljem svijeta", rekao je glavni tajnik.

Prema Rasmussenu, novi strateški koncept mora potvrditi glavne zadaće NATO-a, to jest obranu teritorija i ljudi, uključujući i obranu od kibernetičkih i raketnih napada.

"Moramo imati proturaketnu obranu u Europi i sada je vrijeme je da se donese odluka o tome", rekao je Rasmussen, dodajući da u svijetu ima više od 30 zemalja koje raspolažu balističkim raketama.

"Mislim da se ne možemo lišiti proturaketne obrane, koja je važna i vojno i politički", rekao je glavni tajnik NATO-a.

Na ministarskom sastanku i na summitu razgovarat će se i reformama Saveza, u prvom redu reformi zapovjedne strukture NATO-a.

U više zapovjednih središta NATO-a 1995. radilo je 27.000 ljudi, dok je danas taj broj smanjen na 14.000. Cilj je dodatno smanjiti broj zapovjednih centara NATO-a i broj ljudi, što je i politički osjetljivo pitanje i NATO-u će nastojati osigurati zemljopisnu ravnotežu rasporeda svojih zapovjedništava.

NATO trenutačno ima 14 različitih agencija, a sada je cilj da se taj broj smanji na tri, koje bi obavljale isti posao.

"NATO je i sada dobra vrijednost za novac koji se na njega troši, ali moramo činiti još bolje, moramo reformirati zapovjednu strukturu kako bi bila efikasnija i mislim da će ministri obrane to podržati", rekao je Rasmussen, dodajući da zemlje članice trebaju kupovati više vojne opreme zajedno, a ne svaka za sebe, jer se tako dobije veća vrijednost za potrošeni novac.

Vezane vijesti

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Iako su prije nekoliko mjeseci dogovorili knjiženje vojne imovine, vladajuća šestorka nije realizirala dogovor u Parlamentu BiH. Postavlja se pitanje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika