11.10.2010. / 18:24

Autor: Hina

Pahor: Do 2014. deficit mora biti ispod 3 posto inače će nas EU sankcionirati

"Do 2014. godine moramo naš proračunski manjak svesti na manje od tri posto BDP-a, u suprotnom nas kao i ostale države EU-a čekaju sankcije", rekao je zastupnicima Pahor

Borut PahorBorut PahorPredsjednik slovenske vlade Borut Pahor zatražio je u ponedjeljak od parlamenta potporu programu štednje koju njegova vlada namjerava provoditi sljedeće dvije godine radi stabilizacije javnih financija.

"Naša će glavna zadaća u iduće dvije godine biti povećanje ekonomske konkurentnosti, a za to će biti potrebna čelična disciplina na svim razinama", rekao je Pahor zastupnicima, predstavljajući im proračunske dokumente za iduće dvije godine.

U proračunu za iduću godinu planirani su rashodi od 10 milijardi eura, od čega 1,7 milijardi nije pokriveno prihodima, pa predstavlja deficit koji će trebati pokriti zaduživanjem.

Pahor je kao glavni cilj vlade naveo smanjivanje zaduženja i proračunskog manjka u idućih nekoliko godina,kako bi Slovenija izbjegla sankcije koje Europska unija priprema nakon toga razdoblja za države koje deficitom i zaduženošću budu prelazile dogovorene kriterije.

"Do 2014. godine moramo naš proračunski manjak svesti na manje od tri posto BDP-a, u suprotnom nas kao i ostale države EU-a čekaju sankcije", rekao je zastupnicima Pahor. Dodao je da u iduće dvije godine njegova vlada namjerava uštedjeti pola milijarde eura, ne povećavajući pri tom porezne stope.

Oporba je taj plan vlade nazvala nerealnim, jer proračunski dokumenti po njezinoj ocjeni računaju s povećanjem poreznih prihoda sa sadašnjim poreznim stopama iako su rast BDP-a i ekonomski oporavak još uvijek nesigurni.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
23/8/09

xaron, 11.10.10. 20:21

Bilo je glupo od slovenaca uzeti Euro, jer kao mala
ekonomija nemaju nikakvih sansi da opstanu. Da su zadrzali Tolar sada bi mogli jednostavnom devalvacijom rijesiti sve probleme. Samo primarna
emisija obezbjedjuje do 5 % BND godisnje i daje
veliku flexibilnost vladi u vodjenju ekonomije.
Sve to im je bilo nepotrebno, a posljedica je euforije
europeizma koja ce im se generacijama lomiti o glavu. Slicno je i unas. Nasi kvazi intelektualci
neo-liberalnog smjera guraju nas u neku novu YU
kao guske u maglu ( sto rece postovani S.Radic ).


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika