12.10.2010. / 08:14

Autor: Deutsche Welle

Ilija Jurišić nakon ukidanja prvostupanjske presude: 'Ponovno sam rođen!'

Ilija Jurišić je više od 3,5 godine proveo u beogradskom zatvoru. Uhićen je 2007. godine na beogradskom aerodromu, a sud ga je teretio za navodne ratne zločine nad vojnicima Jugoslavenske narodne armije (JNA) u Tuzli 15. svibnja 1992. godine

Ilija JurišićIlija JurišićApelacioni (prizivni) sud u Beogradu ukinuo je prvostupanjsku presudu i pritvor Iliji Jurišiću. Nakon 3,5 godine provedene u beogradskom zatvoru, Jurišić se vraća u Tuzlu.

"Ovo je trenutak koji doživljavam kao rođendan. Ponovno sam došao na svijet. Ništa vam više ne mogu reći", rekao je Jurišić za Deutsche Welle po izlasku iz zatvora. S Jurišićem je bio i predsjednik zaklade "Istina, pravda, pomirenje", Sinan Alić. "Ljudi se grle, emocije su prevladale... Idemo kući! Idemo u Tuzlu, ali prava bitka za dokazivanje Jurišićeve nevinosti se nastavlja, no najvažnije je da je on izišao iz zatvora", kazao je Sinan Alić.

"Presuda Apelacionog suda nije onakva kakvu su očekivali Jurišićevi sugrađani, no ona je ipak znak da srbijansko pravosuđe počinje raditi svoj posao", kaže za Deutsche Welle zastupnik u BiH-parlamentu i bivši tuzlanski gradonačelnik Selim Bešlagić. "Ukidanje presude od 12 godina i vraćanje predmeta na novo suđenje znak je da srbijansko pravosuđe traži rješenje za izlazak iz ove situacije", kazao je Bešlagić.

„Srbijansko pravosuđe funkcionira"

"Sudskim procesima, posebno procesuiranju ratnih zločina, treba prilaziti krajnje obazrivo", ističe predsjednik Helsinškog odbora Republike Srpske Branko Todorović, naglašavajući da pri tumačenju sudskih odluka primat treba dati pravu, a ne politici. "Mislim da je ovom odlukom srbijansko pravosuđe pokazalo da funkcionira i da osuđeni imaju mogućnost žalbe koja je, u ovom slučaju, na neki način uvažena", ističe Todorović, dodajući da je riječ o ohrabrujućoj odluci Apelacionog suda.

Komentirajući presudu Apelacionog suda, ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak je naglasio kako je veoma važno da države primjenjuju potpisane sporazume. "Konkretno, mislim na pravnu pomoć u građanskim i krivičnim stvarima. Tim sporazumom smo rekli da osobe koje su počinile krivična djela na prostoru BiH, a radi se o ratnim zločinima, ovisno o državljanstvu i prebivalištu, trebaju biti procesuirane tamo gdje je zločin počinjen. U tom bi slučaju bilo mnogo manje nesuglasja", kaže ministar Čolak.

Ilija Jurišić je više od 3,5 godine proveo u beogradskom zatvoru. Uhićen je 2007. godine na beogradskom aerodromu, a sud ga je teretio za navodne ratne zločine nad vojnicima Jugoslavenske narodne armije (JNA) u Tuzli 15. svibnja 1992. godine. Tada je, prilikom borbi i povlačenja iz Tuzle poginulo najmanje 50 vojnika bivše JNA.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

registracija
1/1/70

, 12.10.10. 08:20

Ovoja covjek je pravi HRVAT.A ne bitange poput Suska,Bobana,Tuđmana....al' sta ces,crnokosuljasi uvijek imaju pogresan odabor...a da je to ISTINA...pokazuje da nas 95 % HRVATA bastinimo ANTIFASIZAM,naspram onih 5 % luđaka,koji stuju Pavelica,Musolinija,Hitlera.....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika