12.10.2010. / 12:59

Autor: Hina

Rainer Brüderle: Na pomolu je globalni trgovinski rat

„Pritužbe o namjernom podcjenjivanju valuta mogle bi rezultirati protumjerama, iz čega bi se u konačnici mogao izroditi trgovinski rat", kazao je njemački ministar gospodarstva

Rainer BrüderleRainer BrüderleNa pomolu je globalni trgovinski rat, izjavio je u utorak njemački ministar gospodarstva Rainer Brüderle prilikom posjeta Kini, upozorivši na velike razlike u trgovinskim politikama vodećih igrača svijeta.

„Na obzoru se pojavila opasnost trgovinskog rata", kazao je Brüderle u razgovoru s novinarima koji ga prate na dvodnevnom proputovanju Kinom, koje će obuhvatiti posjet Pekingu i Šangaju.

„Pritužbe o namjernom podcjenjivanju valuta mogle bi rezultirati protumjerama, iz čega bi se u konačnici mogao izroditi trgovinski rat", kazao je on, ne navodeći konkretne primjere.

Peking je izložen pojačanom pritisku trgovinskih partnera u SAD-u i Europi da dopusti brži rast vrijednosti juana koji je prema nekim procjenama podcijenjen čak 40 posto.

Donji dom američkog Kongresa prošli je mjesec dao zeleno svjetlo prijedlogu zakona kojim se proširuju ovlasti američkog ministarstva trgovine za uvođenje carina na kineski uvoz zbog pekinškog manipuliranja valutom. Da bi postao zakon, taj prijedlog još mora dobiti odobrenje američkog Senata, kao i potpis predsjednika Baracka Obame.

Sablast globalnog valutnog rata dominirala je godišnjim sastankom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Washingtonu protekloga vikenda, no bez konkretnih rezultata.

„Ne smijemo dopustiti da situacija izmakne našoj kontroli, niti smijemo okrenuti leđa slobodnoj trgovini", upozorio je Brüderle.

On će zamijeniti njemačkog ministra financija Wolfganga Schaeublea na skorašnjem sastanku G20 u Južnoj Koreji, na kojemu se, kako je rekao, nada razumnim rješenjima vodećih gospodarstava svijeta.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika