12.10.2010. / 14:19

Autor: Hina

WEF: Žene i djevojke moraju biti jednako tretirane da bi zemlja rasla i prosperirala

Još uvijek nam je potrebna istinska revolucija u jednakosti spolova, ne samo da bi se mobilizirao veći broj kvalitetnije radne snage, već i radi formiranja pravednijeg sustava vrednovanja unutar svih institucija, kazao je izvršni predsjednik Svjetskog gospodarskog foruma Klaus Schwab

Žene su još uvijek u nepovoljnijem položaju od muškaracaŽene su još uvijek u nepovoljnijem položaju od muškaracaNordijske zemlje ponovno su u 2010. zauzele vodeća mjesta na svjetskoj ljestvici koja mjeri angažman za ravnopravnost spolova dok je Hrvatska poboljšala plasman za jedno mjesto, pokazala je u utorak objavljena studija Svjetskog gospodarskog foruma (WEF).

Prva četiri mjesta na ljestvici ukupno 134 zemlje pripala su Islandu, Norveškoj, Finskoj i Švedskoj. Te su zemlje vrlo blizu tome da u potpunosti dokinu nejednakost među spolovima, suzbivši je za 85 posto, odnosno 84, 83 i 80 posto.

Hrvatska je ove godine zauzela 53. mjesto, u odnosu na prošlogodišnje 54. mjesto među ukupno 132 zemlje. Nejednakost među spolovima dokinuta je u omjeru od 69 posto, izračunali su u WEF-u.

Nordijske zemlje i dalje predvode u procesu ukidanja nejednakosti među spolovima, zaključio je utemeljitelj i izvršni predsjednik Svjetskog gospodarskog foruma Klaus Schwab.

„Male razlike među spolovima u izravnoj su korelaciji s visokom gospodarskom konkurentnošću. Žene i djevojke moraju biti jednako tretirane da bi zemlja rasla i prosperirala. Još uvijek nam je potrebna istinska revolucija u jednakosti spolova, ne samo da bi se mobilizirao veći broj kvalitetnije radne snage, već i radi formiranja pravednijeg sustava vrednovanja unutar svih institucija“, kazao je.

Francuska je izdvojena kao zemlja u kojoj je u proteklih 12 mjeseci smanjen broj žena na ministarskim položajima, te se sada nalazi na 46. mjestu WEF-ove ljestvice, nakon prošlogodišnjeg 18. mjesta.

SAD je pak napredovao za 12 mjesta na 19. mjesto, probivši se prvi puta u pet godina koliko se sastavlja izvješće među prvih 20. Takav je plasman rezultat većeg broja žena na vodećim položajima u sadašnjoj vladajućoj administraciji, te smanjenja razlike u plaćama između muškaraca i žena.

WEF-ovo globalno izvješće o ravnopravnosti spolova procjenjuje na koji način zemlje raspodjeljuju resurse i prilike na žensku i mušku populaciju, bez obzira na ukupan omjer resursa.

Izvješće mjeri nejednakost među spolovima u gospodarstvu, obrazovanju, politici i zdravlju.

Ocjenjuje se razina uključenosti žena u gospodarska kretanja, odnosno razlike u plaćama, te dostupnost visokopozicioniranih radnih mjesta, zatim obrazovna dostignuća, odnosno dostupnost osnovnog i viših stupnjeva obrazovanja.

Potom se ocjenjuje sudjelovanje u političkim kretanjima, odnosno, stupanj zastupljenosti unutar vladajućih struktura, te naposljetku, očekivana životna dob i omjer spolova u društvu.

Među prvih 20 na WEF-ovoj ljestvici dominiraju europske zemlje – Irska, koja se nalazi na 6. mjestu ljestvice, Švicarska na 10., Španjolska na 11., Njemačka na 13., Belgija na 14., te Velika Britanija na 15. mjestu.

Najveći skok u odnosu na prošlu godinu ostvario je Luksemburg, popevši se za 37 mjesta na ovogodišnje 26., te Grčka, koja se popela za 27 mjesta na ovogodišnje 58., zahvaljujući pojačanom sudjelovanju žena u političkim i gospodarskim kretanjima.

Vezane vijesti

WEF: Hrvatski turizam 34. na svijetu po atraktivnosti za razvoj, 24. u Europi

WEF: Hrvatski turizam 34. na svijetu po atraktivnosti za razvoj, 24. u Europi

Švicarska, Njemačka i Francuska najatraktivnija su okruženja u svijetu za razvoj industrije turizma i putovanja, dok je Hrvatska potvrdila svoju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika