12.10.2010. / 16:25

Autor: Hina

Stečajni upravitelj Kamenskog Zdravko Mitak nada se nastavku proizvodnje

"Jedan od prvih poteza je otkazivanje ugovora o radu svim radnicama uz otkazni rok od 30 dana. Tijekom otkaznog roka mogla bi se nastaviti proizvodnja ranije dogovorenih naružbi, no HEP bi svakako trebao uključiti struju koja je prošli tjedan isključena", kazao je Šegina

Kamensko bi i dalje mogao raditi, ali HEP mora uključiti strujuKamensko bi i dalje mogao raditi, ali HEP mora uključiti strujuZa stečajnog upravitelja tvornice tekstila Kamensko, koja je od danas u stečaju, imenovan je dosadašnji predstečajni upravitelj Zdravko Mitak, potvrdio je Hini regionalni koordinator Sindikata tekstila Željko Šegina.

Ta je odluka danas iza podne objavljena na oglasnoj ploči zagrebačkog Trgovačkog suda, čime je i službeno pokrenut stečajni postupak.

O daljnjem poslovanju tvornice i statusu 430 radnica ubuduće će odlučivati stečajni upravitelj, prema zakonski utvrđenoj proceduri, te procjeni stanja koje će zateći.

"Jedan od prvih poteza je otkazivanje ugovora o radu svim radnicama uz otkazni rok od 30 dana. Tijekom otkaznog roka mogla bi se nastaviti proizvodnja ranije dogovorenih naružbi, no HEP bi svakako trebao uključiti struju koja je prošli tjedan isključena", kazao je Šegina.

HEP će svoja dosadašnja potraživanja moći namiriti iz stečajne mase, kao i drugi vjerovnici, a sva buduća potraživanja ići će na teret Kamenskog d.d. u stečaju.

Nakon otkaznog roka, nastavlja Šegina, barem bi dio radnika mogao biti pozvan da potpiše ugovore o radu na određeno vrijeme, ovisno o količini ubuduće ugovorenih poslova.

Kamensko još uvijek ima dio kupaca koji nije otkazao narudžbe jer su zadovoljni kvalitetom rada. U sindikatu se nadaju da bi se i ostali kupci mogli vratiti Kamenskom u stečaju i osigurati im nastavak rada.

Ako bi se uskoro pokrenula proizvodnja, radnice bi mogle nakon tog otkaznog roka dobiti i prvu plaću iz tvrtke u stečaju, što bi im bio prvi prihod nakon pola godine.

Za ostala svoja potraživanja morat će pričekati utvrđenu zakonsku proceduru, a to bi moglo potrajati, procjenjuje Šegina.

Naime, Trgovački sud mora zakazati ispitno ročište na kojem vjerovnici iznose svoja potraživanja, te izvještajno ročište gdje stečajni upravitelj prikazuje detaljnu ocjenu stanja u tvornici.

Za to mora obaviti vrlo detaljan uvid, prikupiti svu dokumentaciju, što je jako puno posla i bojim se da to nije moguće napraviti do kraja godine, kaže Šegina.

Tek nakon toga radnici podnose svoja potraživanja Agenciji za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca koja obavlja obradu i isplatu za svakog pojedinačno.

Po Zakonu o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca radnice Kamenskog mogu očekivati isplatu triju minimalnih plaća, koje za tekstilce iznose 2.729 kuna bruto (što je oko 2.100 kuna neto) te pola iznosa zakonske otpremnine, koja se izračunava za svaku ponaosob.

Ta je isplata u nadležnosti Agencije, a sva ostala potraživanja idu u stečajnu masu odakle se naplaćuju i ostali vjerovnici.

Radnice Kamenskog i danas su održale mimohod od tvornice na Trgu Francuske Republike do Trga bana Jelačića, a sutra ujutro će doći u tvornicu dočekati stečajnog upravitelja.

Vezane vijesti

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

Čelnici sindikata u Brodotrogiru zatražili su danas od prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića da se žurno očituje o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika