12.10.2010. / 17:33

Autor: Nacional.hr

Nakon Sanaderovog svjedočenja Vlada skinula tajnost s ugovora o plinskom biznisu!

Posebno zanimljiva je činjenica da je Vlada po svemu sudeći ovaj ugovor bez ikakve zadrške mogla objaviti još prije nekoliko mjeseci, jer ih u tome nije ništa spriječavalo, pa ni mađarska strana

Ivan Šuker i Jadranka KosorIvan Šuker i Jadranka KosorSvega nekoliko sati nakon svjedočenja bivšeg premijera Ive Sanadera pred saborskim povjerenstvom za privatizaciju Ine, Vlada Republike Hrvatske je na telefonskoj sjednici održanoj danas donijela Odluku o skidanju oznake tajnosti s Glavnog ugovora o plinskom poslovanju, sklopljenog 30. siječnja 2009. godine.

Kako su priopćili iz Ureda za odnose s javnošću Vlade, osim Glavnog ugovora između Vlade i MOL-a, oznaka tajnosti biti će skinuta i s Prvog dodatka Glavnom ugovoru o plinskom poslovanju, sklopljenog 16. prosinca 2009. godine. Međutim, Vlada Republike Hrvatske nije skinula oznaku povjerljivo s formule za izračun uvozne cijene plina.

Podsjetimo, Vlada je u nekoliko navrata isticala kako odluka o objavi ugovora nije isključivo njihova, već za to trebaju dobiti i suglasnost mađarske strane. Ipak, zanimljivo je da je skidanje tajnosti sa ovog ugovora najavljena baš danas, na dan kad je Ivo Sanader u višesatnom svjedočenju pred Povjerenstvom za Inu jasno naznačio da je aktualna premijerka Jadranka Kosor, kao i svi drugi ministri koji su tada sjedili u Vladi, znala sve detalje o prodaji Ine. Na taj je način Sanader indirektno optužiO sadašnju premijerku i ministra financija Ivana Šukera da lažu, s obzirom da ovaj dvojac cijelo vrijeme tvrdio da ništa ne zna o ovom slučaju.

Uz to, posebno zanimljiva je činjenica da je Vlada po svemu sudeći ovaj ugovor bez ikakve zadrške mogla objaviti još prije nekoliko mjeseci, jer ih u tome nije ništa spriječavalo, pa ni mađarska strana. Naime, prije tjedan dana iz Ministarstva gospodarstva u javnost je plasirano priopćenje kako 'nije točno da Vlada RH ne želi objaviti navedeni ugovor', kao što 'nije točno ni da je MOL Vladi RH dostavio potrebnu suglasnost za tu objavu'.

Međutim, istog dana, odnosno prošle srijede, samo nekoliko sati nakon ovog priopćenja, reagirali su i iz MOL-a, demantirajući pritom hrvatsku vladu. Preciznije, Mađari su poručili da je MOL hrvatskoj Vladi još 26. srpnja dao suglasnost za objavu Glavnog ugovora o plinskom poslovanju i da je jedina njihova primjedba 'vezana za neobjavljivanje formule za uvoznu cijenu plina.' Kako vidimo, Vlada je danas ipak objavila ovaj ugovor bez sporne formule za uvoznu cijenu plina, pa je jasno da je tajnost mogla biti skinuta još 26. srpnja, kad im je MOL dao suglasnost pod takvim uvjetima.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 12.10.10. 18:23

Transparentnosti ime ti je čežnja ali-neostvarena.Zašto'Pa onda se nemože muljati i krasti.Bjednici hrvatske političke scene i jadne hrvatske demokracije.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika