12.10.2010. / 17:49

Autor: Hina

Povjerenstvo: Premijerka Kosor neće biti pozvana da svjedoči o privatizaciji Ine

Većina u saborskom Istražnom povjerenstvu za privatizaciju Ine odbila je danas prijedlog oporbe da se na svjedočenje pozove premijerka Jadranka Kosor, kako bi se utvrdilo tko govori istinu - bivši premijer Ivo Sanader kad kaže da je Kosor kao potpredsjednica vlade sudjelovala u završnoj fazi priprema izmjena Ininog dioničarskog ugovora, ili sama premijerka, iz čijeg je ureda to demantirano.

Jadranka KosorJadranka KosorVećina u saborskom Istražnom povjerenstvu za privatizaciju Ine odbila je danas prijedlog oporbe da se na svjedočenje pozove premijerka Jadranka Kosor, kako bi se utvrdilo tko govori istinu - bivši premijer Ivo Sanader kad kaže da je Kosor kao potpredsjednica vlade sudjelovala u završnoj fazi priprema izmjena Ininog dioničarskog ugovora, ili sama premijerka, iz čijeg je ureda to demantirano.

"Sanader je rekao da je Kosor bila njegova izaslanica u tijeku pregovora, a vlada je to opovrgnula i treba ustanoviti tko govori istinu", ocijenio je Gordan Maras (SDP).

Taj su zahtjev, međutim, vladajući nazvali "bezveznom provokacijom" i politiziranjem, a Josip Salapić (HDZ) naglasio je da je Sanader, svjedočeći danas pred Povjerenstvom, u više navrata potvrdio da Kosor nije bila članica povjerenstva za privatizaciju Ine.

Vladajući su odbili i Marasovo tumačenje da bi premijerka morala odgovoriti i zašto je Fond branitelja MOL-u prodao dionice iz svog portfelja, čime je, tvrdi Maras, Mađarima omogućeno stjecanje većinskog udjela u Ini.

Maras je podsjetio da je Kosor kao potpredsjednica vlade bila na čelu upravnog odbora Fonda, no Goran Marić (HDZ) uzvratio mu je da Fondom branitelja nije upravljala Kosor, nego društvo za upravljanje Fondom, koje je, kaže, "donijelo investicijsku, a ne političku odluku o prodaji dionica".

Marić smatra da bi Povjerenstvo, ako prihvati Marasovu logiku, moralo pozvati još mnoge svjedoke. "Možemo to učiniti, ako želite da nikad ne završimo s radom. Po tom kriteriju, ja mogu pozvati još 108 svjedoka", rekao je Marić.

Ocijenio je da bi, kad bi se pozivali dodatni svjedoci, trebalo razjasniti i gdje je završio novac od prodaje 25 posto plus jedne dionice Ine 2003.

Marić je ustvrdio da taj novac nikad nije uplaćen u državni proračun, nego da je njime izravno otplaćen jedan dug, no Josip Leko (SDP) je nakon sjednice demantirao tu tvrdnju, pokazavši novinarima kopiju izvješća o izvršenju državnog proračuna za 2003., u kojoj je kao proračunski prihod navedeno i nešto više od 3,3 milijarde kuna od prodaje Ininih dionica.

Većina je odbila i Marasov prijedlog da se, uz premijerku Kosor, pozove i ravnateljicu Hrvatske agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Olgicu Spevec, kako bi posvjedočila je li Agencija pod pritiskom blagoslovila MOL-ovo stjecanje većinskog udjela u Ini.

Svjedočeći danas pred Povjerenstvom, Sanader odbio tvrdnju da je tražio od Agencije da dopusti daljnju privatizaciju, iako je Agencija imala neformalno mišljenje da se MOL-u ne smije dopustiti takva tržišna koncentracija.

Kazao je, međutim, da je s Olgicom Spevec u više navrata razgovarao o različitim temama, zbog čega je Maras tražio svjedočenje predsjednice Agencije.

"Riječ je o neovisnom regulatoru i bilo bi dobro utvrditi je li vlada imala ingerencije i je li utjecala na rad tijela na koje ne bi smjela utjecati", rekao je Maras, no većina je u glasovanju odbila i taj prijedlog, tumačeći da bi pozivanje novih svjedoka u nedogled razvuklo rad Povjerenstva, koje ima rok do 23. listopada.

Povjerenstvo će se ponovno sastati u petak, kada bi trebalo raspravljati o tekstu izvješća koje će dostaviti Saboru, a o konačnom tekstu izvješća trebalo bi glasovati u ponedjeljak.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 12.10.10. 18:08

Smisliti je nemogu jer je sudionica dvadesetgodišnje pljačke Hrvatske na ovaj ili onaj način.Kriva je i nije zaslužila povjerenje građana.U ovom slučaju Sanader pokušava od sebe odvratiti odgovornost i svima poznatih razloga i isprovosirati dojam da su i drugi"znali","odlučivali","bili obaviješteni"i sl.Tome nije tako jer je svakome bilo jasno da je njegova vladavina bila autokratska i samovoljna .Kosorica je saučesnik u zločinu uništenja Hrvatske ali u ovom slučaju je apsolutno njedužna.Osim što je svjesno ostajala u grupi koja je počinila ratni i poratni zločin uništenja države.A i to je dovoljno.


registracija
25/10/09

sunce55, 12.10.10. 18:34

"Tresla se brda, rodio se miš". Sve je to za publiku, za
osiromašeni narod. Čekali, čekali a ništa dočekali.
Sanader je bio apsolutni gospodar svega u RH, a Kosorica je znala za sve, ali nije imala pravo razmišljati svojom glavom, kao i svi ostali u Vladi i Predsjedništvu.
Poslijedice loših ugovora, krađa, malverzacija ispaštati
će kao i uvijek narod, a naši obogaćeni političari neće.


registracija
5/3/10

starimudrac, 12.10.10. 20:08

o ini je ni netreba pitati. ali o torbama iz kamenskog u zadnjih pet mjeseci zna sve, također o neplačanju poreza i doprinosa dve godine.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika