12.10.2010. / 20:33

Autor: Deutsche Welle

MySpaceom i YouTubeom protiv nacista

Njemački političari odlučili su uzvratiti udarac: na sve češće pojavljivanje neonacista u socijalnim mrežama oni odgovaraju inicijativom na istoj razini.

MySpace je jedno od mjesta na kojima se vodi borba protiv nacistaMySpace je jedno od mjesta na kojima se vodi borba protiv nacista"Vi imate moć, izbacite naciste van". Ovim riječima ministrica zaštite potrošača Ilse Aigner (Kršćansko socijalna unija CSU) pozvala je odgovorne koji stoje iza socijalnih mreža poput MySpacea ili Googlea. Njih dvadesetak okupilo se oko akcije "Mreža protiv nacista" ("Netz gegen Nazis") koja je na inicijativu ministarstva Ilse Aigner, tjednika "Die Zeit" i Zaklade Amadeu Antonio (nazvane po jednoj žrtvi neonacista) pokrenuta u ponedjeljak.

Protivnici Ustava

Iako se inicijativa prije svega usmjerava protiv desno ektremnog kruga, Aigner je naglasila kako se treba usprotiviti svim protivnicima njemačkog društvenog uređenja bez obzira na to s kojeg spektra dolaze. "Neprijateljima ustavnog poretka, bilo lijevima ili desnima, bi trebalo spriječiti pristup socijalnim mrežama", rekla je Aigner. Direktor njemačkog ogranka internetskog diva MySpace, Joel Berger smatra da je vrlo teško odstraniti sav desnoradikalni sadržaj s My Space stranica jer često nije jasno gdje počinju sporni sadržaji. "Neonacisti glazbu koriste kao drogu s kojem se počinje, s kojom se ulazi u njihov svijet", kaže Berger. Na mnogim stranicama postoji mogućnost prijavljivanja neželjenog sadržaja no ti mehanizmi ne djeluju uvijek. Anetta Kahane, predsjednica Zakade Amadeu Antonio ukazala je na brojne aktivnosti desnih ekstremista na internetu. Tako desnoradikalna Nacionaldemokratska stranka Njemačke (NPD) stoji iza Facebook stranice "Socijalna domovinska stranka".

Borba protiv nacista bez Facebooka

No čitava inicijativa ima i jednu mrlju: najveća i daleko najuspješnija socijalna mreža, Facebook, zasada ne sudjeluje u kampanji "Mreža protiv nacista". Anetta Kahane međutim smatra da se iza ove činjenice ne krije ništa drugo nego slaba organizacija. "Ja jednostavno mislim da Facebook u Njemačkoj još nije dovoljno organiziran. Jako mi je žao da i oni ne sudjeluju u ovoj akciji", rekla je Kahane za državnu televiziju ARD. Najveći problem za socijalne mreže u borbi protiv neželjenog sadržaja je i ogromna količina materijala kojeg treba kontrolirati. To najzornije pokazuje primjer jednog od najjačih sudionika akcije "Mreža protiv nacista", internetske video platforme YouTube. Na ovaj portal se diljem svijeta svake minute pohrani oko 24 sata video materijala. Inicijatori akcije smatraju da je internet pluralistički medij te se stoga protive potpunoj zabrani desnoekstremnih stranica. No isto tako smatraju da se treba držati nekih pravila i biti svjestan socijalne odgovornosti.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

YouTube se smije puštati neke njemačke izvođače

YouTube se smije puštati neke njemačke izvođače

"Ovaj video nažalost u Njemačkoj nije dostupan, jer vjerovatno sadrži glazbu koju prema pravilima GEME nije dozvoljeno objavljivati", to je obavijest… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika