12.10.2010. / 19:28

Autor: Hina

Direktor mađarskog MAL-a optužen za nemar, policija pretražuje prostorije tvrtke

"Policija je preuzela sigurnosne odgovornosti u svim ispostavama Mal Zrta u Mađarskoj. Također smo preuzeli nadzor nad tehnološko-informatičkom sustavu tvrtke", rekao je na konferenciji za novinare povjerenik za katastrofe Gyorgy Bakondi

Strahuje se od daljnjeg izlijevanja muljaStrahuje se od daljnjeg izlijevanja muljaPolicija je podignula optužni prijedlog za nemar protiv direktora tvrtke Mal Zrta, u čijem je vlasništvu tvornica aluminija u mjestu Ajki odgovorna za prošlotjedno katastrofalno istjecanje otrovnog blata u Mađarskoj, a policija u tvrtki osigurava svu imovinu, objavile su agencije.

"Optuženik je propustio izraditi mjere za zaštitu života i imovine u slučaju katastrofe te mjere za kontrolu štete i izvanredne mjere zaštite", objasnila je policija optužni prijedlog, piše mađarska agencija MTI.

Direktor Mala Zoltan Bakonyi priveden je u ponedjeljak, a mađarski premijer Viktor Orban odredio je vladina povjerenika koji će najviše dvije godine ravnati tvrtkom, nad kojom nadzor preuzima država, a sredstva su joj blokirana.

"Policija je preuzela sigurnosne odgovornosti u svim ispostavama Mal Zrta u Mađarskoj. Također smo preuzeli nadzor nad tehnološko-informatičkom sustavu tvrtke", rekao je na konferenciji za novinare povjerenik za katastrofe Gyorgy Bakondi, navodi Reuters.

Po njegovim riječima, policija pretražuje budimpeštanski ured tvrtke, a porezna uprava APEH odredila je punu provjeru Mala.

Bakondi je rekao da će vlada u srijedu odlučiti je li sigurno ponovno pokrenuti proizvodnju, što traže i sindikati i vlada kako bi se sačuvalo tisuću radnih mjesta i tržišni potencijal tvrtke. Odluči li da je sigurno, tvornica aluminija ponovno bi počela proizvodnju od kraja ovog tjedna.

Istodobno je austrijski ogranak nevladine ekološke udruge Greenpeace objavio kako se u crvenom blatu poput onog koje se izlilo u Mađarskoj nalaze otrovne tvari poput nikla, kadmija i antimona.

Austrijski Greenpeace je analizirao sastav crvenog blata iz druge mađarske tvornice aluminija, javlja France Presse.

"Najmanje tri od 37 analiziranih elemenata mogu predstavljati dugoročne probleme za okoliš i zdravlje - antimon, nikal i kadmij", kaže se na internetskoj stranici austrijskog Greenpeacea.

I dalje je najgore onečišćenje arsenom, kojeg u analiziranu blatu ima 130mg/kg. U blatu je i 40mg/kg antimona, "mogućeg kancerogena", što je triput više od dopuštene razine. Prevelika je i razina nikla - 270 mg/kg, jer je riječ o poznatom alergenu i mogućem kancerogenu.

Kadmij, koji šteti živčanom i reproduktivnom sustavu, neznatno je niži od propisane razine, ali zbog već onečišćena tla "može predstavljati problem", objašnjava Greenpeace, koji kritizira mađarsku vladu što dosad nije objavila nijedan podatak o onečišćenju otrovnim blatom koje se izlilo na površini od 40 četvornih kilometara prošlog ponedjeljka.

Vezane vijesti

Novom Zelandu prijeti ekološka katastrofa

Novom Zelandu prijeti ekološka katastrofa

Novozelandske spasilačke ekipe trude se u nedjelju pretovariti naftu iz teretnog broda koji se nasukao u Zaljevu Plenty kako bi spriječili ekološku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika