12.10.2010. / 19:49

Autor: Hina

Hillary Clinton: Vjerujemo u potencijal Srbije koja može postati predvodnik u Europi

"SAD je predan radu s vama da vam pomogne izgraditi bolju budućnost za ovu zemlju, za vaš narod i za regiju", izjavila je Clinton

Hillary Clinton i Boris Tadić (Reuters)Hillary Clinton i Boris Tadić (Reuters)Američka državna tajnica Hillary Clinton u utorak je u Beogradu, nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, izrazila uvjerenost da je rezolucija o Kosovu donesena u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda 9. rujna temelj važnu dijalogu između Beograda i Prištine te istaknula spremnost SAD da zajedno sa Srbijom radi na boljoj budućnosti za Balkan.

"Taj dijalog bio bi od koristi za narod na Kosovu i u Srbiji ako bi se vodio o izazovima svakodnevna života i dugoročnim odnosima između dviju zemalja. To bi također moglo pozitivno utjecati na odnose između SAD i Srbije", izjavila je Clinton na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Tadićem.

Zahvalivši Srbiji na "snažnoj" suradnji s Haaškim sudom, izjavila je kako joj je posebice važno što je od srbijanskog predsjednika čula da je visok prioritet Srbije upravo ispunjavanje obveza prema tome sudu. "Srbija je učinila najbolji mogući napor u dobroj volji da uhiti preostale ratne bjegunce i to treba priznati", istaknula je.

Rekavši da je potrebna zaštita ljudskih prava svih građana u Srbiji, Clinton je posebno pohvalila hrabrost policije koja je osiguravala nedjeljnu paradu homoseksualaca.

Dodala je kako SAD cijeni Srbiju kao zemlju koja ima golem potencijal.

"Mi vjerujemo u taj potencijal Srbije i potpuno smo uvjereni da Srbija može postati ne samo član EU-a već i predvodnik i primjer u Europi. SAD je predan radu s vama da vam pomogne izgraditi bolju budućnost za ovu zemlju, za vaš narod i za regiju", izjavila je Clinton pred novinarima.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić kazao je kako partnerske odnose sa SAD-om Srbija gradi na novim temeljima, nakon mnogo godina nesporazuma i opadanja razine komunikacije.

Tadić je dodao kako su izazovi s kojima se Srbija suočava takvi da su joj potrebna partnerstva i suradnja s najvećim silama, što SAD svakako jest.

Istaknuo da će Srbija ispuniti svoje obveze prema Haaškom sudu i uhititi preostale bjegunce te da će to obaviti zbog sebe, a ne zbog suda i međunarodne zajednice.

"Čak i kad bi haaški tribunal sutra prestao postojati, Srbija bi nastavila potragu za Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem, s namjerom da se svi optuženici nađu pred licem pravde", kazao je srbijanski predsjednik.

Tadić i Clinton prvo su razgovarali u četiri oka, a potom su im se pridružili pomoćnik američke državne tajnice za europska i euroazijska pitanja Filip Gordon i srbijanski ministri obrane i vanjskih poslova Dragan Šutanovac i Vuk Jeremić.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 12.10.10. 23:09

kako ovi ameri mogu srati to je strašno


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika