13.10.2010. / 08:36

Autor: Deutsche Welle

„Hobit“ će koštati pola milijarde dolara!

Adaptacija Tolkienovog „Hobita“ mogla bi postati najskuplji film na svijetu, jer će, prema procjenama, troškovi dosegnuti nevjerojatnih 500 milijuna dolara. Film bi mogao stići u kina krajem 2012. godine.

Ian Holmes tumačio je Bilba Bagginsa u Gospodarima prstenovaIan Holmes tumačio je Bilba Bagginsa u Gospodarima prstenovaZnanstveno-fantastična priča koja je prethodila „Gospodarima prstenova" trebala je biti snimljena prije 10 godina, na Novom Zelandu. Ali, pravni sporovi su odgodili početak. Kompanija „New line cinema", koja polaže prava na trilogiju, a time i na snimanje „Hobita", sporila se sa kompanijom MGM, koja ima prava na distribuciju filma. U međuvremenu, Christopher Tolkien, jedini živi sin slavnog pisca, dugo je vodio dugi spor sa producentima prethodnih filmova, tvrdeći da mu duguju 150 milijuna dolara. Sve to uzrokovalo je pravne troškove od čak 100 milijuna, zbog čega je budžet „Hobita" dosegnuo pola milijarde dolara.

Tako će adaptacija Tolkienovog romana, napisanog 1932. godine, prestići najskuplji film do sada, treći dio „Pirata s Kariba", koji je koštao 300 milijuna dolara. Usporedbe radu radi, snimanje sva tri dijela „Gospodara prstenova", koštala su "sitnih" 280 milijuna dolara.

Režiser Peter Jackkson planira bajku iz koje se izrodio „Gospodar prstenova" snimi u 3D, u dva nastavaka. To je jedina šansa da nadmaši, na primjer, „Avatara" i same „Gospodare", i ispuni glavni cilj - bude profitabilan. Prema holivudskoj logici, film mora zaraditi najmanje dva i pol puta više od njegove cijene, kako bi bio isplativ. To znači da bi „Hobit" morao zaraditi više od milijardu eura.

O velikoj pustolovini Bilba Bagginsa

Prikazivanje prvog dijela četvorosatne priče, očekuje se krajem 2012. godine. Ona će, prema Tolkienovom romanu, pratiti pustolovine Bilba Bagginsa s družinom patuljaka i čarobnjakom Gandalfom. U dugom pohodu do Samotne planine Bilbo će pronaći čarobni prsten, a zmaj Smaug, koji je zaposjeo kraljevstvo i blago patuljaka, biti će poražen. To, međutim, nije kraj već samo uvertira u „Bitku pet vojski" u kojoj su sudjelovale vojske svih Tolkienovih stvorenja.

Drugi dio filma će pokušati prikazati period od 60 godina tijekom kojih je prsten bio u posjedu Bilba Baginsa - sve do početka pustolovine iz „Gospodara prstenova". Taj dio filma mogao bi biti završen do kraja 2013. godine. Jackson očekuje da će prve kadrove snimiti uskoro iako postoje sporovi oko mjesta snimanja na Novom Zelandu pa se traže i alternativne lokacije u Škotskoj, Irskoj, Kanadi, Australiji i Istočnoj Europi. Producenti su, pri tom, uvjereni da će uspjeti obuzdati troškove.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Demi Moore više nije gđa. Kutcher na Twitteru

Demi Moore više nije gđa. Kutcher na Twitteru

Američka glumica Demi Moore, koja je službeno u studenom objavila da se rastaje od Ashtona Kutchera nakon tri godine braka, odlučila je da njezino… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika