13.10.2010. / 10:09

Autor: Hina

EURO 2012: Srbija se crveni

"Najveća blamaža u povijesti srpskog sporta", "Srbija se crveni" - samo su neki od naslova srpskog tiska nakon što su gostujući navijači prekinuli kvalifikacijski dvoboj za EURO s Italijom u Đenovi.

Policija je imala pune ruke posla (Reuters)Policija je imala pune ruke posla (Reuters)"Najveća blamaža u povijesti srpskog sporta", "Srbija se crveni" - samo su neki od naslova srpskog tiska nakon što su gostujući navijači prekinuli kvalifikacijski dvoboj za EURO s Italijom u Đenovi.

"Svi se crvenimo od stida. Ono što se događa na našim stadionima i ulicama počeli smo izvoziti, a ovakvim vandalizmom nećemo u Europu", donose Večernje Novosti.

"Užas u Đenovi", naslov je teksta u Politici, koje događaje u Italiji naziva najvećom sramotom u povijesti srpskoga sporta. Isti list navodi i izjavu predsjednika Srpskoga nogometnoga saveza Tomislava Karadžića koji je kazao kako su "svi znali što će se dogoditi jer su huligani imali naredbodavce u Beogradu". On je kazao kako je to bio napad na srpsku državu, a ne nacionalnu momčad.

Utakmica je prekinuta nakon samo šest minuta zbog nereda koje su izazvali gostujući navijači. Susret je trebao započeti u 20.50 sati, ali je početak pomaknut za više od pola sata jer su gostujući navijači ubacivali baklje na teren, ali i među domaće gledatelje, a jedna je pala vrlo blizu domaćeg vratara Vivianija, pa je sudac odlučio vratiti igrače u svlačionice dok policija ne uvede red na stadionu.

Policija je u međuvremenu izolirala srpske navijače na tribinama i činilo se da se situacija smirila, pa je utakmica, nakon apela srpskih reprezentativaca, počela sa zakašnjenjem od 35 minuta. No, nakon samo nekoliko minuta igre i novih baklji bačenih u teren škotski sudac Craig Thomson je definitivno prekinuo susret.

Uoči utakmice skupina navijača Srbije napala je vratara Vladimira Stojkovića u trenucima kada je autobus sa srpskim igračima krenuo prema stadionu. Ozbiljniji incident je spriječen, no Stojković je odbio braniti, pa je njegovo mjesto u prvom sastavu zauzeo Željko Brkić.

Nagađa se da je bivši vratar Crvene zvezde napadnut jer je ove sezone prešao u redove najvećeg rivala Partizana, a Stojković je i primljen u bolnicu jer je opečen bakljom.

Neredi u Đenovi se povezuju s velikim izgredima huligana na beogradskim ulicama tijekom vikenda zbog prve sprske "Gay parade".

Povijest nogometnog huliganizma u Srbiji je više nego opširna, a najozbiljniji slučaj dogodio se prošle godine kada su navijači Partizana ubili pristalicu francuskog Toulousea. Nakon što je Kosovo proglasilo neovisnost 2008., huligani su zapalili hrvatsko i američko veleposlanstvo, a 1999. na "večitom derbiju" Zvezde i Partizana signalna raketa ispaljena s tribina tadašnjeg stadiona JNA ubila je mladića na suprotnoj tribini.

Nakon izgreda u Đenovi srpska ministrica sporta Snežana Samardžić-Marković najavila je oštrije mjere protiv huligana na sportskim arenama.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

registracija
14/12/06

crestor, 13.10.10. 12:55

Srbija se crveni ?!
Kako se 'dzon-obraz' moze crveniti ?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika