13.10.2010. / 10:39

Autor: Hina

Geithner uvjerava: Svijetu ne prijeti valutni rat

Na pitanje kako komentira medijska izvješća o valutnom ratu, budući da brojne zemlje poduzimaju korake kako bi zaustavile rast svojih valuta, Geithner je kazao kako smatra da takve opasnosti nema

Timothy GeithnerTimothy GeithnerAmerički ministar financija Timothy Geithner izjavio je kako ne vidi opasnost od izbijanja globalnog valutnog rata, kazavši također da želi maksimalno pojačati poticaje Kini da dopusti jačanje juana.

Bude li i dalje održavala svoju valutu na umjetno niskoj razini, Kina će štetiti vlastitim temeljnim razvojnim ciljevima, izjavio je Geithner u intervjuu za Bloombergovu političku tv emisiju Charlie Rose Show.

„Uvjeren sam da će s vremenom doći do aprecijacije", kazao je. „Mi samo želimo biti sigurni da će se to događati postupno, ali ipak zamjetnim tempom".

Na pitanje kako komentira medijska izvješća o valutnom ratu, budući da brojne zemlje poduzimaju korake kako bi zaustavile rast svojih valuta, Geithner je kazao kako smatra da takve opasnosti nema.

Mnoga druga tržišta u nastajanju bilježe snažan priljev kapitala, pojasnio je. „To nije pošteno prema njima jer njihove valute rastu dok Kina održava svoju valutu umjetno niskom".

„Zato moraju uložiti velike napore kako ne bi bili u lošijem položaju u odnosu na Kinu. Upravo je stoga ovo pitanje, koje mnogi vole smatrati isključivo američkim preokupacijom, zapravo daleko važnije za ostatak svijeta i predstavlja problem svijeta u cjelini", upozorio je.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika