13.10.2010. / 13:48

Autor: Martina Čizmić

Totalna kontrola: Apple patentirao sustav za praćenje i cenzuru SMS i e-mail poruka

Nagađa se da će Apple ovu mogućnost ugraditi u sljedeće generacije iPhonea, a nije isključeno ni da će ju iskoristiti za fokusirano oglašavanje na mobilnim telefonima praćenjem ključnih riječi svojih korisnika

Apple je patent zatražio prije gotovo tri godineApple je patent zatražio prije gotovo tri godineAmerički ured za patente odobrio je patentiranje usluge kontroliranja SMS-ova Appleu. Kako stoji na stranicama ureda, patent se temelji na ranije definiranim "nepoćudnim" riječima koje aktiviraju slanje upozoravajuće SMS poruke na drugi broj. Zanimljivo je da je Apple zahtjev za priznavanje patenta predao još u siječnju 2008. godine, no tek im je ovoga tjedna odobren.

Primjerice, roditelji mogu unaprijed definirati ključne riječi na mobitelima svoje djece kako bi ih spriječili da šalju poruke koje sadrže seksualne konotacije ili psovke.

Apple nudi dvije mogućnosti u slučaju da se u poruci nađe ključna riječ. Ili poruka neće biti poslana, odnosno primljena ili će ključna riječ biti izbačena odnosno zamijenjena drugom riječi prije slanja poruke.

Kada se otkrije ključna riječ moguće je unaprijed odrediti osobu koju će sustav obavijestiti o korištenju ključne riječi. Tako roditelji mogu biti obaviješteni o nepoćudnim porukama upućenima njihovoj djeci, a da djeca te poruke ni ne prime.

Nagađa se da će Apple ovu mogućnost ugraditi u sljedeće generacije iPhonea, a nije isključeno ni da će ju iskoristiti za fokusirano oglašavanje na mobilnim telefonima praćenjem ključnih riječi svojih korisnika.

Vezane vijesti

Tehnologijom do jednostavnijeg življenja

Tehnologijom do jednostavnijeg življenja

Prema novom Ketchumovom indeksu digitalnog življenja (Ketchum Digital Living Indeks), jednostavnost je ono što ljudi žele od pametnih telefona,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika