13.10.2010. / 13:52

Autor: Totalsport

Završetak agonije 'Redsa': Sud odobrio prodaju FC Liverpoola

Amerikanci su prošlog travnja izvjesili cijenu na klub od astronomskih 800 milijuna funti, koju su ubrzo spustili na razumnijih, ali i dalje pretjeranih 600 milijuna. Tvrde da će ovom transakcijom, s obzirom na uloženo u klub kada su njega ušli prije tri godine, izgubiti oko 144 milijuna funti

Navijač Liverpoola ispred suda u Londonu (Foto: Reuters)Navijač Liverpoola ispred suda u Londonu (Foto: Reuters)Visoki londonski sud odbio je zahtjev aktualnih vlasnika engleskoga nogometnog kluba Liverpoola, Amerikanaca Toma Hicksa i Georgea Gilletta, za blokadom kupoprodajnog procesa njihova kluba...

Sudac je tako presudio u korist Royal Bank of Scotland (RBS), jedne od najvećih otočkih bankarskih institucija i najvećega klupskog vjerovnika, iz kojeg od Liverpoola potražuju 237 milijuna funti za otplatu kredita. Rok za to Amerikancima je istjecao ovog petka, 15. listopada. Da je sud presudio u njihovu korist, iz RBS-a bi pokrenuli stečajni postupak, što bi klub automatski, po premierligaškim pravilima, ostavilo bez devet bodova na ljestvici.

Ova je odluka otvorila vrata realizaciji kupoprodajnog procesa, u koji je Liverpoolova uprava predvođena predsjednikom uprave Martinom Broughtonom i direktorom Christianom Purslowom, kriznim menadžerima koji su pozicije preuzeli sporazumom RBS-a s vlasnicima, krenula po ponudi američke tvrtke New England Sport Ventures (NESV). Amerikanci su ponudili, a Broughton i Purslow pristali, na ponudu od 300 milijuna funti.

Hicksu i Gillettu to se nije dopalo. Oni su željeli nastaviti licitirati i dobiti bolju ponudu. Da su djelomično bili u pravu potvrđuje nova ponuda singapurskog biznismena Petera Lima, koji je u ponedjeljak dostavio poboljšanu ponudu. Sada nudi 20 milijuna funti više od NESV-a, te istog trenutka jamči dodatnih 40 milijuna menadžeru Royu Hodgsonu za nova pojačanja.

Amerikanci su stoga na sudu pokušali dokazati da se krizna uprava ponijela protivno interesima njih, vlasnika, kao i protivno interesu kluba.

Iz RBS-a su pak nastojali dokazati, u čemu su i uspjeli, da Amerikanci opstruiraju legitiman i zdrav kupoprodajni proces koji će spasiti klub iz dužničkog ropstva.

Amerikanci su prošlog travnja izvjesili cijenu na klub od astronomskih 800 milijuna funti, koju su ubrzo spustili na razumnijih, ali i dalje pretjeranih 600 milijuna. Tvrde da će ovom transakcijom, s obzirom na uloženo u klub kada su njega ušli prije tri godine, izgubiti oko 144 milijuna funti.

Ukupni se dug kluba u ovom trenutku procjenjuje na 351.4 milijuna funti.

Vezane vijesti

Di Matteo potpisao dvogodišnji ugovor s Chelseajem

Di Matteo potpisao dvogodišnji ugovor s Chelseajem

Europski nogometni prvak Chelsea potvrdio je u srijedu da je imenovao talijanskog stručnjaka Roberta Di Mattea svojim trajnim menadžerom. Di Matteo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika