13.10.2010. / 14:46

Autor: Hina

Poljoprivrednici ponovno najavljuju prosvjede

"Ako se ne možemo dogovoriti za stolom, tražit ćemo prava na cesti", rekao je Pipić

Seljaci su spremni ponovno izaći na uliceSeljaci su spremni ponovno izaći na uliceKoordinacija seljačkih udruga pet slavonskih županija danas je u Retkovcima kod Vinkovaca najavila seljačke prosvjede i blokadu prometnica ako do 20. listopada Vlada i Ministarstvo poljoprivrede ne isplate zaostala potraživanja seljaka.

Ako se do tog datuma ne ispune seljački zahtjevi seljačke udruge najavljuju masovne prosvjede u kojima će tražiti i pomoć radnika splitske Željezare i radnica iz Kamenskog. "Nisu ispunjene obveze ni iz tzv. zagrebačkog sporazuma, pa ni pojedine obveze iz đakovačkog sporazuma", rekao je predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije Tomislav Pokrovac, navodeći da se seljačka potraživanja penju na oko 900 milijuna kuna, od čega se 300 milijuna kuna odnosi na štete od poplava, a ostalo na neisplaćene poticaje. Naglasio je da su ta seljačka potraživanja trebala biti isplaćena do 30. rujna.

Pokrovac je kazao da je predsjednica Vlade Jadranka Kosor prekršila dogovor da će slavonske seljake posjetiti i s njima razgovarati do 20. srpnja, a seljačke udruge dosad uopće nisu dobile mjesečna izvješća o bilanci uvoza i izvoza poljoprivrednih proizvoda, iako je, rekao je, i to bilo prije dogovoreno.

Predstavnik seljaka Virovitičko-podravske županije Zvonko Pipić izrazio je žaljenje što seljaci opet moraju razmišljati o prosvjedu. "Ako se ne možemo dogovoriti za stolom, tražit ćemo prava na cesti", rekao je Pipić.

Kazao je da je tržište osiguralo traženu cijenu pšenice od 1,20 kuna za kilograma, no da se još uvijek ne primjenjuje Pravilnik za standard kvalitete žitarica i uljarica, po kojem su seljaci trebali dobiti dodatnih 15 lipa po kilogramu, a nisu, te se po toj osnovi zakinuti za 50 milijuna kuna.

Pipić je rekao da se ministar poljoprivrede Petar Čobanković već više od dva mjeseca odbija susresti sa seljacima. "Iz Ministarstva poljoprivrede stižu glasine da nam na ime poticaja za jesensku sjetvu žele dati 40 posto u gotovini i 60 posto u vaučerima, a dogovoreno je obrnuto, odnosno isplata 60 posto u gotovini i 40 posto vaučerom", rekao je Pipić navodeći da Ministarstvo duguje poticaje i stočarima, i to još iz 2008. godine.

Posebno je ogorčen činjenicom što još uvijek stižu kaznene prijave seljacima koji su sudjelovali u prošlim prosvjedima.

Predstavnik brodsko-posavskih seljaka Josip Zmaić izrazio je razočaranje što seljaci još nisu dobili izvješća o tome što je vezano za poljoprivredu ispregovarano s Europskom unijom.

Po njegovoj se ocjeni pogoduje krupnom kapitalu i moćnicima iz EU-a. Seljaci nisu protiv EU-a, ali su protiv ulaska u Europsku uniju pod tim okolnostima, kazao je.

Vezane vijesti

Otpor kao životni stil

Otpor kao životni stil

Eckhard Tietke više ne može odgledati niti jedan krimić: "Ovdje smo toliko često konfrontirani s policijom, plavim žmigavcima i zvukom sirene, da ja… Više

Komentari

registracija
30/6/10

petrus7, 13.10.10. 15:19

Kad ste glupi pa vjerujete lopurdama i varalicama. Tako vam treba.


registracija
14/11/07

laufer, 13.10.10. 17:10

S jedne strane se pljuje po državi da ima prevelike poreze i namete, s druge strane bi svi na državnu sisu.
Mislite da lova pada s neba?
Da bi se jednome dalo, od drugoga se mora uzeti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika