13.10.2010. / 14:49

Autor: Hina

Slovenska vlada najavila novu strategiju za NLB

Najveća slovenska banka prošlu je godinu po prvi put završila s gubitkom, a njeni gubici na polugodištu ove godine iznosili su 41 milijun eura na razini cijele skupine NLB

Borut PahorBorut PahorSlovenska vlada uskoro bi trebala odlučivati o strategiji razvoja Nove Ljubljanske banke (NLB) i o tome koliko je sredstava spremna uložiti u njenu dokapitalizaciju, a prevladavajuće je stajalište da je potrebno smanjiti mrežu NLB-a u inozemstvu te u iduće tri godine izvršiti proces racionalizacije njena poslovanja, navodi u srijedu ljubljansko "Delo".

Prema najavama, dopunjena strategija najveće slovenske banke predviđa da bi skupina NLB za tri godine poslovala bez LHB Frankfurt koja bilježi najveće gubitke u skupini, zatim predviđa prodaju Adria Bank sa sjedištem u Beču, prodao bi se dio mreže NLB-a u jugoistočnoj Europi te vlasnički udio NLB-a u Banci Celje, piše vodeći slovenski list u svom gospodarskom dodatku.

Najveća slovenska banka prošlu je godinu po prvi put završila s gubitkom, a njeni gubici na polugodištu ove godine iznosili su 41 milijun eura na razini cijele skupine NLB.

Zbog neslaganja vodećih dioničara, Slovenije i belgijskog KBC-a, još nije riješeno pitanje njene dokapitalizacije koje je otvoreno prije više od godinu dana, a spominje se da bi dokapitalizacija trebala iznositi oko 400 milijuna eura.

Radikalno smanjivanje mreže NLB-a u inozemstvu zahtijeva belgijska skupina KBC, koja raspolaže s 30 posto dionica NLB-a i najveći je njen suvlasnik uz Sloveniju i njene fondove.

"Delo" navodi da bi zamišljena nova strategija NLB-a zapravo značila odustajanje od dosadašnje ambiciozne strategije NLB-a kao vodeće bankovne skupine u regiji jugoistočne Europe.

Vezane vijesti

Masna bankarska zarada na valu krize

Masna bankarska zarada na valu krize

Banke u Hrvatskoj su u razdoblju od 2008. do 2011. godine samo na kamatama zaradile 42 milijarde kuna, u istom razdoblju banke su naplatile ukupno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika