13.10.2010. / 17:45

Autor: Hina , Nacional.hr

Šokantni nalaz inspektorata: Pola Uprave i većina članova Nadzornog odbora Ine radilo nezakonito

Zanimljiv je tajming objave nalaza Državnog inspektorata jer on u javnost izlazi samo dan nakon svjedočenja bivšeg premijera Ive Sanadera pred saborskim povjerenstvom koje istražuje prodaju Ine mađrskome MOL-u.

Državni je inspektorat u inspekcijskom nadzoru Ine utvrdio da je od početka ove godine u Ini radio 61 stranac od čega je rad 23 stranca, među njima i tri člana Uprave i pet članova Nadzornog odbora, bio protivan odredbama Zakona o strancima, a ukupan novčani iznos kazni za utvrđene prekršaje iznosi 1,8 milijuna kuna, izvijestili su danas iz Državnog inspektorata.

U priopćenju se navodi da je u inspekcijskom nadzoru kod Ine iz Zagreba, koji je obavljen u razdoblju od 29. srpnja do 23. rujna ove godine, utvrđeno da je u toj naftnoj kompaniji od 1. siječnja 2010. do početka inspekcijskog nadzora radio 61 stranac.

Za njih 38 utvrđeno je da poslodavac, odnosno Ina posjeduje radne dozvole, od kojih su tri u radnom odnosu kod kontroliranog poslodavca, a svi ostali su u radnom odnosu kod poslodavca MOL u Republici Mađarskoj koji za kontroliranog poslodavca u njihovim prostorijama obavljaju poslove za koje im je izdana radna dozvola, navode iz Inspektorata.

Inspekcijskim je nadzorom, kako se nadalje navodi, utvrđeno i da je rad 23 stranca protivan odredbama Zakona o strancima.

"Naime, poslodavac inspektoru za tri stranca člana Uprave i pet stranaca članova Nadzornog odbora nije dostavio na uvid radne dozvole, odnosno potvrde nadležne Policijske uprave o prijavi rada stranaca bez radne dozvole u razdoblju od 1. siječnja 2010. godine do početka inspekcijskog nadzora. Također, poslodavac inspektoru za 15 stranaca nije dostavio na uvid radne dozvole, odnosno potvrde nadležne PU o prijavi rada stranaca bez radne dozvole", ističe se u priopćenju.

Ina platila dio kazne

Dodaje se da je, na temelju tako utvrđenog činjeničnog stanja, inspektor sukladno odredbama Zakona o strancima donio upravnu mjeru zabrane obavljanja djelatnosti poslodavcu u nadziranim poslovnim prostorima u trajanju od 30 dana.

Privremena mjera zabrane obavljanja djelatnosti je ukinuta jer je poslodavac, sukladno odredbama Zakona o strancima, inspektoru rada dostavio dokaz da je u korist Državnog proračuna izvršio uplatu novčanog iznosa od po 30 tisuća kuna za svakog stranca za kojeg je utvrđeno da je radio protivno odredbama navedenog zakona, što je ukupno 690 tisuća kuna, ističu iz Državnog inspektorata.

Naglašavaju i da su zbog utvrđenih prekršaja Ini i odgovornoj osobi u Ini, kao i svakom strancu pojedinačno u zakonskom roku izdani prekršajni nalozi od strane inspektora rada te su izrečene zakonom propisane novčane kazne - poslodavcu, Ini, u iznosu od 1,06 milijuna kuna, što je Ina platila 27., odnosno 28. rujna, dok novčana kazna za strance po prekršajnom nalogu ukupno iznosi 104,2 tisuće kuna i još nije plaćena.

Ukupan novčani iznos po svim osnovama iznosi nešto više od 1,85 milijuna kuna, navodi se u priopćenju.

Čudan 'tajming' objave nalaza inspektorata

Iz Državnog inspektorata također navode kako su nadležnom Prekršajnom sudu u Rijeci podneseni optužni prijedlozi protiv poslodavca, odgovorne osobe poslodavca i stranca koji je protivno odredbama Zakona o strancima za poslodavca radio u Sektoru rafinerija nafte Rijeka.

Ivo SanaderIvo SanaderInače u Upravi Ine sjedi šest članova, predsjednik je predstavnik MOL-a Zoltán Áldott, a uz njega u Upravi sjede još dva Mađara, Lajos Alács i Attila Holoda. U Nadzornom odboru, koji broji osam članova i čiji je predsjednik posljednjih dana toliko spominjani Ivan Šuker, pet je mađarskih predstavnika: György Mosonyi, potpredsjednik NO-a, Ábel Galácz, József Molnár, József Simola i Oszkár Világi. Očito je kako su svi oni radili bez valjanih radnih dozvola.

Zanimljiv je i 'tajming' objave nalaza Državnog inspektorata jer on u javnost izlazi samo dan nakon svjedočenja bivšeg premijera Ive Sanadera pred saborskim povjerenstvom koje istražuje prodaju Ine mađrskome MOL-u.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika