14.10.2010. / 07:29

Autor: Hina

Video: Čile slavi - nakon 33 rudara i spasioci uspješno evakuirani iz rudnika

Nakon uspješne evakuacije 33 rudara koji su 69 dana bili zatočeni u urušenom rudniku San Jose, na sjeveru Čilea, u srijedu 11:30 sati po lokalnom vremenu iz rudnika su izvučena i petorica spasioca, nakon čega je u cijelom Čilu bučno proslavljen završetak najdulje operacije spašavanja u povijesti rudarstva.

Posljednji spašeni rudar Luis Urzua u društvu čileanskog predsjednika Sebastiana Pinere (Foto: Reuters)Posljednji spašeni rudar Luis Urzua u društvu čileanskog predsjednika Sebastiana Pinere (Foto: Reuters)Luis Urzua, posljednji od 33 rudara koji su 69 dana bili zarobljeni u oknu rudnika San Jose na sjeveru Čilea, u srijedu navečer po lokalnom vremenu izvučen je na površinu u uspješnoj operaciji spašavanja, bez presedana u povijesti svjetskog rudarstva.

Luisa Alberto Urzua, 54-godišnji voditelj rudarske smjene koja je dulje od 10 tjedana bila zatočena na gotovo 700 metara dubine, dobrovoljno se javio da posljednji bude evakuiran iz rudnika, spasilačkom kapsulom Phoenix 2. Oko 3.000 ljudi je na površini rudnika s oduševljenjem je dočekalo spašavanje posljednjeg od 33 čileanska rudara čija je duga kalvarija i spašavanje izazvalo ogroman interes diljem svijeta.

Čileanski predsjednik Sebastian Pinera, koji je dočekao i posljednjeg spašenog rudara, zahvalio je pripadnicima spasilačkih službi, rudarskim inženjerima, medicinarima i svim Čileancima na sudjelovanju u spašavanju, koje je nazvao "čudom".

"Ono što je započelo kao tragediju završilo je kao pravi blagoslov. Mislim da su nam rudari svima dali primjer jedinstva, timskoga rada i vjere. Njihove obitelji, nikada nisu gubile vjeru", rekao je Pinera.

Nakon uspješne evakuacije 33 rudara koji su 69 dana bili zatočeni u urušenom rudniku San Jose, na sjeveru Čilea, u srijedu 11:30 sati po lokalnom vremenu iz rudnika su izvučena i petorica spasioca, nakon čega je u cijelom Čilu bučno proslavljen završetak najdulje operacije spašavanja u povijesti rudarstva.

Iz skloništa na dubini od gotovo 700 metara, u kojem su rudari nakon urušavanja okna 5. kolovoza proveli više od 10 tjedana, posljednji je izašao spasioc Manuel Gonzalez. On se se u utorak, kroz bušotinu široku 70 cm, prvi spustio do zarobljenih rudara u spasilačkoj kapsuli Phoenix 2, koju je projektirala NASA.

Gonzalez je čileanskom predsjedniku Sebastianu Pineri, koji ga je pozdravio na površini, rekao kako se nada da se nešto slično neće nikada ponoviti, i da će se poboljšati mjere sigurnosti u čileanskim rudnicima, izvijestio je CNN koji je prenosio program čileanske televizije.

Pinera je rekao da rudnik, koji se urušio 5. kolovoza, "nikada nije trebao raditi tako kao što je radio, te da je imao dugu prošlost kršenja propisa".

On je najavio da će "čileanski radnici i poslodavci načiniti novi sporazum, u kojem će život, dostojanstvo radnika i zaštita na radu biti središnji interes vlade".

Predstavnici vlasnika rudnika zlata i bakra San Jose, tvrtke San Esteban Mining Co., ranije su najavili da će u cijelosti surađivati u istrazi čileanskih vlasti i Kongresa o uzrocima nesreće u rudniku.

Vezane vijesti

Tisuće Španjolaca brane rudnike ugljena

Tisuće Španjolaca brane rudnike ugljena

Tisuće rudara sa sjevera Španjolske prosvjedovali su u četvrtak u Madridu zbog mjera vlade desnog centra koja najavljuje zatvaranje ugljenokopa i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika