14.10.2010. / 09:01

Autor: Deutsche Welle

Najmanji čovjek na Zemlji konačno punoljetan

Nepalac Khagendra Thapa Magar visok je "samo" 56,5 centimetara. Ovaj i službeno najmanji čovjek u svijetu u četvrtak (14.10.) on slavi svoj 18. rođendan - i konačno ulazi i u Guinessovu knjigu rekorda

Khagendra Thapa MagarKhagendra Thapa MagarKao beba, Khagendra Thapa Magar nije bio veći od šake svoje majke. Danas, kao odrasla punoljetna osoba, on će i službeno ponijeti titulu "najmanjeg čovjeka" od strane Guinessove knjige rekorda. Khagendra je težak oko 4,5 kilograma - i vrlo je ljubazan. Često se smiješka, no kad govori jedva ga se može čuti. Sa svojom obitelji (ukupno četiri osobe) živi u prostoriji velikoj 12 kvadratnih metara. Po tri kvadrata za svakoga. Majka kaže da njezin sin najradije kuha. I to rižu s povrćem.

Od 2006. Khagendra živi u Pokhari, oko 150 kilometara zapadnije od glavnog nepalskog grada Katmandua. Prošle je godine krenuo u vrtić, gdje je naučio pisati. Sanja o budućnosti, želi postati liječnik i svojoj obitelji izgraditi višekatnicu. Kaže da je najsretnije vrijeme svog dosadašnjeg života proveo u Italiji. Početkom 2010. tamo je susreo He Pingpinga, tada najmanjeg čovjeka na Zemlji. He je bio visok 74,61 centimetara i u međuvremenu je preminuo.

Rođendanska torta i - nepalska glazba

Nakon Heove smrti, titulu najmanjeg čovjeka je bio preuzeo Kolumbijac Edward Niño Hernandez. No, i taj 24-godišnjak je (puno) viši od Khagendre. 70,21 naprama 56,5 centimetara. "Na početku je Khagendra bio vrlo sramežljiv, mrzio je kad bi ga ljudi fotografirali, no sad više srama nema u susretu s drugim ljudima", kaže njegova majka. Njegova obitelj već godinama je kod Guinessovog odbora vršila pritisak da Khagendru i službeno proglasi "najmanjim", no to ne dozvoljavaju pravila. Titulu smiju ponijeti samo punoljetne osobe.

Danas je u Pokhari velika fešta, nakon dodjele službenog priznanja, Khagendra će razrezati rođendansku tortu. Nakon toga će i zapjevati. Najviše voli tradicionalnu nepalsku glazbu. Vrlo je religiozan, kao budist svako se jutro moli. Svoje osjećaje ipak u kritičnim situacijama teško može kontrolirati. "Kad je ljut i kad ne može naći svoje omiljene igračke, zamnom baca stvari", žali se Khagendrin mlađi brat (sasvim normalne visine) i dodaje: "Inače se jako dobro slažemo!"

Deutsche Welle

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika