14.10.2010. / 10:38

Autor: Deutsche Welle

Novi trend: Liječenje alkoholizma - alkoholom!

Godinama je zlatno pravilo liječenja alkoholičara bilo - apstinencija. Ali u Nizozemskoj eksperimentiraju s programom koji dozvoljava alkoholičarima i do pet litara piva na dan! Dosadašnja iskustva svjedoče o uspjehu

Naravno, uspjeh se ovdje mjeri relativno. Nizozemski psihijatar, Eugene Schouten: "Glavni cilj ovog programa jest da se spriječi opijanje. Jer kada se naloču, tada ne znaju što rade."

U društvu liječnika obilazimo Maliebaan Centre u Amersfoortu, dvadesetak kilometara od Amsterdama. Schouten opisuje problem sa kojim se susreću mnogi gradovi, ne samo u Nizozemskoj: često se vide skupine alkoholičara koji su ostali bez krova nad glavom i koji polako umiru na ulici. Prije nekoliko godina je vlada odlučila pomoći tim ljudima, ali je postalo očito da ima i okorjelih pijanica kod kojih ne pomažu nikakve mjere odvikavanja. "Za tu osobitu skupinu koja je preživjela desetljeća opijanja i koji su izgubili svaku vezu s obitelji, za tu skupinu najgorih ovisnika, po našem mišljenju, potpuno odricanje od alkohola nije realističan cilj. Barem ne u ovom trenutku, pa se tome ne treba niti težiti."

Piće pod određenim pravilima

Nešto prije godinu dana je ova probna ustanova počela primati prve alkoholičare u programu gdje će im se dozvoljavati alkohol. Na rubu centra je bar gdje se stanovnicima dozvoljava ispijanje do pet litara piva na dan - naravno, pod određenim pravilima. Prvo; svoje pivo moraju piti na licu mjesta, drugo; mora proći sat vremena prije nego što dobiju sljedeću porciju od 0,5 litara. Stanovnici mogu dobiti svoje prvo piće u 7:30, a posljednje u pola deset navečer.

Neki zdravstveni stručnjaci su zabrinuti kako je sve, osim odricanja alkohola, etički krivo, ali Schouten podsjeća i kako se ovisnike o heroinu polako odvikava uz pomoć metadona. Ističe i kako je ovaj program namijenjen za manje od 1% alkoholičara. Marshall Van Zeiteren je jedan od tipičnih stanovnika ovog centra: "Moji roditelji su umrli dok sam bio mali. Bio sam veoma razmažen mladić, počeo sam pušiti mnogo marihuane i od pušenja je došlo opijanje. Imam ženu i sina kojem je sada 20 godina. On me mrzi jer sam pijanica - i zato jer sam bio u zatvoru."

"Kanadski model"

Voditelji projekta ističu kako se tim ljudima pomaže održati stalna razina alkohola u krvi i dok su u tom stanju, lakše im je pomoći u drugim životnim problemima. "Uvjereni smo da bi si ovi ljudi, da nisu kod nas, načinili mnogo štete: počeli bi piti rano ujutro i opijali bi se tijekom dana. U našem programu su malo opijeni, ali su mnogo pristupačniji i možete razumno razgovarati s njima. Vidimo da se bolje osjećaju, jer u pravilu dolaze s ranama na nogama od života na ulici. A i hranimo ih tri puta na dan."

Dvadesetak stanovnika centra dobiva i vitamine i liječničku njegu koja im pomaže obuzdati simptome preko noći. Zapravo, ovakav tretman prvi puta su pokušali u Kanadi - gotovo na pritisak vlade nakon skandala koji je izbio nakon što se nekoliko alkoholičara bez doma, smrznulo na cesti za vrijeme oštre zime. Nizozemski stručnjaci su posjetili Toronto, ali su morali uvesti neke promjene. Na primjer, u Kanadi je alkohol mnogo skuplji, a trgovine su daleko od središta grada. U Nizozemskoj su samoposluge blizu, a pivo košta 35 centi tako da im je lako reći "baš me briga za vas" i otići u trgovinu po nešto jače od piva.

"Ne vjerujem da ću prestati piti"

Doktor Schouten je ipak uveo pravilo da se sa svakim stanovnikom postigne dogovor, koliko piva treba na dan - nitko ne dobije više od 10 konzervi od pola litre. Ali nitko nije niti opterećen iluzijom da će njihova teška ovisnost prestati preko noći, nego ih se barem spašava od smrti na cesti. I Van Zeiteren nema osobitih iluzija o svojoj budućnosti: "Ne, ne vjerujem da ću ikada prestati piti. Pokušao sam mnogo puta, ali mislim da sam se samo zavaravao. Mislim da je 'normalno' stanje ovo u kojem jesam u ovoj instituciji, kada je sve pod nadzorom. A ovdje i jedem zdravu hranu. Hrana je važna - prvo hrana, a onda piće."

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 14.10.10. 10:49

kaje tu novo ? oduvijek se zna da nakon burne noći, najbolje paše aperitiv hahaha !


registracija
17/10/07

Radmila, 14.10.10. 13:12

Kojje pio, piti ce. Koje krao krasti ce. Stari ljudi su to rekli.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika