14.10.2010. / 11:38

Autor: Hina

WHO do 2015. želi potpuno 'iskorijeniti' zanemarene bolesti siromašnih

"Potrebe, u smislu prevencije i liječenja, su ogromne, ali pogođene osobe su siromašne i nemaju pristup liječničkim službama i liječničkim tretmanima", kazala je glavna direktorica WHO-a Margaret Chan na predstavljanju prvog izvješća o 17 bolesti kojih ima samo u siromašnim zemljama, jer su u razvijenim zemljama iskorijenjene

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaSvjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak je priopćila da do 2015. godine želi "ukrotiti" bolesti koje su velike farmaceutske tvrtke zanemarile, a koje svake godine ubiju oko pola milijuna ljudi.

"Potrebe, u smislu prevencije i liječenja, su ogromne, ali pogođene osobe su siromašne i nemaju pristup liječničkim službama i liječničkim tretmanima", kazala je glavna direktorica WHO-a Margaret Chan na predstavljanju prvog izvješća o 17 bolesti kojih ima samo u siromašnim zemljama, jer su u razvijenim zemljama iskorijenjene.

"Dodajmo tome i činjenicu da farmaceutske tvrtke nisi sklone investirati u nove ili poboljšane verzije lijekova protiv bolesti povezanih sa siromaštvom, znajući da ih ti pacijenti ne mogu platiti", sa žaljenjem je ustvrdila Chan.

Uslijed tih bolesti, objasnila je, dolazi do raznih vrsta infekcija koje potom ubijaju " u roku od nekoliko mjeseci, tjedana ili dana". Spomenula je denge groznicu, bolest spavanja i Burulijev čir, dodavši da su istovremeno zaraženi pogođeni i parazitskim bolestima koje prenose insekti, larve i moluske, primjerice bjesnoćom, gubom, lišmeniozom, trahomom i elefantijazom.

WHO se nada da će do 2015. godine uspjeti "ukrotiti" spomenute bolesti, a neke možda i potpuno iskorijeniti.

Vezane vijesti

'Neuspjeh Rija+20'

'Neuspjeh Rija+20'

Susret na vrhu UN-a o održivom razvoju Rio+20 završio se u petak usvajanjem izjave koja otvara put zelenom rastu planeta, više ekološki i socijalno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika