14.10.2010. / 12:30

Autor: Hina

Mađarska uvodi „krizni“ porez energetskim i telekomunikacijskim tvrtkama

„Ako smo godinama sve više i više tražili od onih koji nisu ostvarivali nikakvu zaradu, sada je vrijeme da oni koji ih ostvaruju daju više", istakao je Orban

Viktor OrbanViktor OrbanMađarski premijer Viktor Orban najavio je uvođenje privremenog „kriznog" poreza tvrtkama energetskog, telekom i maloprodajnog sektora kao izvanrednu mjeru čiji je cilj ostvarenje ciljane razine proračunskog deficita.

Novi porez trebao bi u državnu blagajnu donositi 161 milijardu forinti (826 milijuna dolara) dodatnih prihoda godišnje, kazao je Orban.

Poput već uvedenih poreza za banke, novi porezi za velike tvrtke također su zamišljeni kao privremena mjera u trajanju od do tri godine, dodao je.

Ta i druge mjere u skladu su s vladinom tvrdnjom da građani neće biti opterećeni dodatnim mjerama štednje.

„Ako smo godinama sve više i više tražili od onih koji nisu ostvarivali nikakvu zaradu, sada je vrijeme da oni koji ih ostvaruju daju više", istakao je Orban.

Prema njegovim riječima, vlada namjerava ponovo pregovarati o važećim ugovorima o javno-privatnom partnerstvu (PPP) i suspendirati sve velike projekte čija realizacija još nije započela.

U planu je i privremena obustava doznaka mirovinskih doprinosa, koji mjesečno iznose 154 milijuna dolara, iz državnog u privatne mirovinske fondove, u trajanju od studenoga ove do kraja iduće godine.

Sve pojedinosti novih mjera bit će objavljene u ponedjeljak kada će premijer parlamentu predstaviti vladin drugi „plan rada za gospodarstvo". Prvi je obuhvatio uvođenje poreza financijskom sektoru, u sklopu kojeg su najveći dio tereta ponijele banke. Prihodi od tog poreza trebali bi iznositi milijardu dolara godišnje.

Mađarska mora ispuniti stroge ciljane razine proračunskog manjka, dogovorene s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Europskom unijom u sklopu 25 milijardi dolara vrijednog paketa izvanredne financijske pomoći.

Vezane vijesti

VIPnet jedini ostvario rast u poslovima s državom

VIPnet jedini ostvario rast u poslovima s državom

Državne institucije i javna poduzeća lani su potrošili 128,3 milijuna kuna na nabavu telekom usluga, što je 45 posto manje u odnosu na 2010. HT -… Više

Komentari

registracija
27/7/09

verina, 14.10.10. 12:51

Evo, Jaco, prepisuj od onih koji znaju!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika