14.10.2010. / 12:31

Autor: Hina

MMF: Oporavak na Balkanu je krhak, treba pokrenuti ambicioznije reforme

Bakker je kazao kako u MMF-u sada vide „jasne signale oporavka na zapadnom Balkanu, ponajprije zahvaljujući rastu izvoza"

Oporavak treba zahvaliti jačanju izvozaOporavak treba zahvaliti jačanju izvozaPodručje jugoistočne Europe postupno se gospodarski oporavlja, no njegove trajne stabilizacije neće biti nastavi li se s ponašanjem u kojemu se oslanaja na inozemni kapital kako bi se povećala domaća potrošnja, upozorio je izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Age Bakker u razgovoru za bosanskohercegovački list "Dnevni avaz".

U intervjuu kojega je u četvrtak objavio sarajevski „Dnevni avaz", Bakker je kazao kako u MMF-u sada vide „jasne signale oporavka na zapadnom Balkanu, ponajprije zahvaljujući rastu izvoza".

„Činjenica da se Crna Gora uspješno zadužila na međunarodnom financijskom tržištu pozitivna je za cijelu regiju. Istodobno taj je oporavak krhak i zemlje moraju pokrenuti mnogo ambicioznije strukturalne reforme kako bi u budućnosti postigle znatniji gospodarski rast", ocijenio je ovaj dužnosnik MMF-a.

Bakker je pojasnio kako su se mnoge zemlje, uključujući i BiH, do sada oslanjale na inozemni kapital koji je onda služio kao poticaj domaćoj tražnji.

„To više nije održiv model rasta", kazao je Bakker pojašnjavajući kako ubuduće gospodarski rast mora biti temeljen prije svega na porastu izvoza a da bi se to i ostvarilo produktivnost i konkurentnost moraju biti znatno poboljšane.

Ocjenjujući posebice stanje u BiH, izvršni direktor MMF-a je kazao kako je zamjetno da se u toj zemlji znatno popravila vanjskotrgovinska bilanca a devizne zalihe su se stabilizirale, dok je istodobno bankarski sektor u zemlji čvrst i u prilici podržati realni gospodarski sektor.

„Očekujemo da će se realni gospodarski rast nastaviti i da će BDP već naredne godine porasti za tri posto", prognozirao je Bakker.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika