14.10.2010. / 12:44

Autor: Nacional.hr

Ljuština za madeIN: Da je Račan živ Bandić ne bi krenuo samostalnim putem

Bandiću nikad neću okrenuti leđa, a kako nisam s Milanom razgovarao o njegovim budućim političkim aktivnostima o mojoj ulozi i angažmanu pričat ćemo kada za to dođe vrijeme

Duško Ljuština (Foto: PIXSELL)Duško Ljuština (Foto: PIXSELL)Nakon višemjesečne šutnje Duško Ljuština, najdugovječniji kazališni ravnatelj i višegodišnji bliski suradnik Milana Bandića odlučio je progovoriti za madeIN. U velikom intervjuu glavnom uredniku Draženu Klariću progovorio je o izlasku iz SDP-a nakon što je kao direktor vodio Bandićevu predsjedničku kampanju, prijateljstvima koju su nakon toga pukla, te vlastitoj političkoj budućnosti.

Je li i dalje čvrsto Vaše prijateljstvo s Milanom Bandićem nakon poraza na Predsjedničkim izborima?

I danas je čvrsto. Ne slažem se s Vašom konstatacijom o porazu na Predsjedničkim izborima. Bandić je u utrci za Predsjednika bio drugi, ispred kandidata HDZ-a Andrije Hebranga, ispred Vesene Pusić, Nadana Vidoševića, Dragana Primorca.... I nitko, pa ni Vi ne govorite da je HDZ-ov kandidat izgubio izbore nego Bandić.

Vi ste imali najveću i najskuplju kampanju. Očekivanja su zbog toga u najmanju ruku bila velika.

O tome tko je imao najveću i najskuplju kampanju dalo bi se raspravljat, jer su izvješća koja su objavljivale različite organizacije prilično upitna. Istina je da smo imali najkompleksniju kampanju. Od Dunava do Prevlake Bandić je prešao skoro 20 000 km, obišao svaki grad i mjesto, razgovarao s običnim ljudima i posjećivao institucije. Htjeli smo na terenu vidjeti kako živi Hrvatska i što je muči. Očekivanja su bila velika i ostvarili smo veliki rezultat. Na žalost, osim profila kandidata, na pobjedu utječu i neki drugi čimbenici kao što su i okolnosti u kojima su izbori održani. Izboriti se u finale kad imate većinu medija protiv sebe i podmetanja, čak i uz zloporabu državnih institucija (prisjetimo se lažne informacije iz Uskoka na zadnji dan kampanje) nije mala stvar. Samo se nadam da će se jednom barem malo zasramit oni koji su svjesno kršili profesionalna načela i etiku.

Što hoćete reći, da Vas mediji namjerno napadaju?

Dok se nisam bavio politikom, u deset godina o sebi sam pročitao jednu neistinu, a otkako se bavim, o sebi sam pročitao jednu istinu. Razočaran sam što se mediji više bave sa mnom a ne s mnogobrojnim kulturnim projektima na kojima svakodnevno radimo.

A afere koje se Bandiću i njegovom timu, a kojem pripadate i Vi, stavljaju na teret. Jesu li i njih izmislili mediji?

U poglavarstvu i Holdingu radi tisuće ljudi, bilo bi divno kad bi svi bili anđeli, ali ne živimo u raju. Nažalost njihovi grijesi išli su na leđa gradonačelnika. Ne želim braniti Bandića jer i sam često govori 'Tko radi taj i griješi' ali vjerujte mi da je počinio neki ozbiljan prijestup već bi do sad za to odgovarao.

Što se dogodili s višegodišnjim prijateljstvima nakon što ste izašli is SDP-a?

U politici se preko noći ostaje bez prijatelja i gubi sve što je do jučer čovjek imao u bilo kojem smislu. Kada vidite čovjeka na ulici kako se žuri da Vas mimoiđe da ga ne bi njegovi pitali što s Vama radi, to pokazuje sav sjaj i svu bjedu politike. Strašno je da i danas naša politička scena nalikuje na neka stara vremena. Neviđeno je da si do jučer ikona, a sutra si već smeće. E tu se opet vraćam na veliku medijsku odgovornost.

Pa nisu mediji krivi za odnos vaših dojučerašnjih prijatelja iz SDP-a prema Vama. Možda je problem u Vašim potezima.

Ne mislim samo na sebe, pogledajte Sanadera, od velike trke za njim sada velika 'bežanija'. Kada analiziram svoj život možda bi danas neke stvari radio drugačije ali ono što je sigurno ne stidim se ni jedne minute svog života. I svima onima kojima sam bio prijatelj prije, ostao sam i sada, a dali su to oni meni ili ne to je već njihov problem.

Račanov sin Ivan nije Vas se odrekao, kroz medije je javno poručio da ste Vi obiteljski prijatelj i da će te to i ostati.

Iznimno poštujem pokojnog Ivicu Račana pa tako i njegovu obitelj. Ivan Račan je sposoban dečko a ima i na koga biti.

Kako bi ste opisali Vaš odnos s Ivicom Račanom?

Ivica je bio veliki, veliki političar i čovjek. Nije pripadao grupama, klanovima, bio je apsolutno svoj. Nije se zaletavao, imao je ogromno strpljenje. Čovjek kakvog nema na našoj političkoj sceni. Mi smo bili vrlo bliski. Ja sam njega cijenio, a on je mene simpatizirao.

Zašto Vas je simpatizirao?

Jer sam dolazio iz nekog drugog svijeta, rock, kazalište, kultura. Bez obzira o kojoj je temi bila riječ Račan je volio čuti što o tome mislim.

Kako je bilo živjeti između Račana i Bandića?

Račan i Bandić nisu imali posrednika. Njihovi nesporazumi su uvijek bili predimenzionirani, uostalom Ivica je predložio Bandića za šefa gradske partije. Svi posrednici između njih su samo stvar medijskih spekulacija. Oni su se itekako ozbiljno razgovarali u četiri oka, ali nisu to imali potrebe prenositi na ostale.

Da je Račan živ bi li Bandić krenuo samostalnim putem.

Ne, ali naravno to je moje mišljenje.

Što Vas toliko veže uz Bandića?

Ja sam čovjek koji iz dnevno političke prakse i koristi ne mijenjam ni stavove ni uvjerenja, a ni ljude. Proveo sam četiri godine u timu koji je izvanredno surađivao. Mislim da smo napravili puno veće rezultate nego što je to poznato. Svakodnevno smo se družili i radili i svaki odlazak bilo gdje bio bi izdaja te ekipe. Još uvijek vjerujem da je čovjek osnova svega i ne spadam u ljude koji više vole stranku ili klub od majke.

Kako bi ste ocijenili dosadašnji rad predsjednika Josipovića, u kampanji ga niste štedjeli?

U pozitivnom me smislu iznenadio. Potezi koje vuče doveli su do tog da ima podršku preko 80 posto građana. To je nešto iz čega mnogi trebaju izvući zaključke. Ne može se biti ljevi intelektualac i ne osuditi ili se ne pokloniti žrtvama u Blaiburgu. Tu intelektualnost postaje vrlo tanka. Naravno ista je priča je s Jasenovcem. Tu treba tražiti i razlog tako velike popularnosti Josipovića.

Dali biste se ponovno vratili u SDP-e i pod kojim uvjetima?

Nikad ne reci nikad. No, ovog trenutka bez obzira na uvjete - NE.

Zašto?

Mislim da je tako bolje.

Za koga ?

Za sve.

Što mislite o Milanoviću i aktualnom vodstvu stranke?

Kao član SDP-a sve što sam mislio o vodstvu, pa i najvišem rekao sam izravno njima. Veliki sam protivnik polemiziranja članova vodstva u medijima. Nikada nisam bio povjerljivi izvor sa nekog stranačkog foruma. Svakodnevno gradom hodaju prodavači magle i lažnih informacija, koji se u vrhovima stranaka višestruko umnožavaju. I od kojih se moram malo odmoriti.

Znači nećete sudjelovati ni u budućim Bandićevim političkim akcijama?

Bandiću nikad neću okrenuti leđa, a kako nisam s Milanom razgovarao o njegovim budućim političkim aktivnostima o mojoj ulozi i angažmanu pričat ćemo kada za to dođe vrijeme.

Cijeli intervju pročitajte u novom broju magazina madeIN

Vezane vijesti

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

Odstup ministrice zaštite okoliša Mirele Holy, koja je prošlog tjedna napustila vladu Zorana Milanovića, počinje izazivati sve veću zabrinutost… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika