14.10.2010. / 14:11

Autor: Hina

UNCTAD: Prijetnja valutnog rata dovodi u pitanje oporavak izravnih stranih ulaganja

„U posljednje vrijeme svjedočili smo snažnim kolebanjima tečajeva vodećih valuta. Prijeti opasnost valutnog rata", zaključio je Zhan

Američki dolar i kineski juanAmerički dolar i kineski juanRastuća opasnost valutnog rata ugrožava oporavak globalnih ulaganja, upozorila je u četvrtak Konferencija Ujedinjenih naroda za razvoj i trgovinu (UNCTAD) u najnovijem izvješću.

Neslaganja oko valutnih tečajeva nadovezala su se na postojeće neizvjesnosti koje su odvraćale kompanije od ulaganja u inozemstvu, upozorio je direktor UNCTAD-ovog odjela za ulaganja i poduzetništvo James Zhan.

„U posljednje vrijeme svjedočili smo snažnim kolebanjima tečajeva vodećih valuta. Prijeti opasnost valutnog rata", zaključio je Zhan u obraćanju novinarima.

Njegovim su komentarima prethodila brojna upozorenja dužnosnika iz cijelog svijeta o prijetnji valutnog rata koju potpiruju nastojanja vlada da održavaju tečajeve svojih valuta na niskim razinama kako bi očuvale konkurentnost izvoza.

Natjecanje u devalvaciji mač je s dvije oštrice kada su ulaganja u pitanju, upozorava Zhan.

S jedne bi strane takva nastojanja mogla privući ulaganja jer pojeftinjuju imovinu, istodobno jačajući izvoznu konkurentnost zemlje. S druge strane mogla bi smanjiti dobit koju ostvaruju inozemne podružnice i šalju je u matičnu zemlju i time smanjiti privlačnost stranih ulaganja za multinacionalne korporacije, ističe on.

Najnoviji podaci navode na zaključak da je reinvestirana dobit, na koju otpada oko trećine izravnih inozemnih ulaganja, u drugom tromjesečju smanjena jer su kompanije odlučile vraćati dobit u matičnu zemlju u očekivanju nastavljene deprecijacije valuta, ističe UNCTAD.

Ukupni protok izravnih inozemnih ulaganja u drugom je tromjesečju smanjen za nekih 25 posto u odnosu na prva tri mjeseca 2010., te za nekih 15 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuje UNCTAD-ovo pažljivo praćeno izvješće o globalnim investicijskim trendovima Global Investment Trends Monitor.

U cijeloj godini UNCTAD očekuje stagnaciju globalnog protoka izravnih stranih ulaganja na oko 1.120 milijardi dolara. U prošloj godini njegova je vrijednost iznosila 1.110 milijardi dolara. Prognozirana vrijednost za ovu godinu manja je za 40 posto u odnosu na rekordnu vrijednost iz predkriznog razdoblja koja je zabilježena u 2007. a iznosila je 2.100 milijardi dolara.

Vezane vijesti

UN osudio sirijsku vladu zbog napada u Huli

UN osudio sirijsku vladu zbog napada u Huli

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u nedjelju je jednoglasno osudilo sirijsku vladu zbog topničkih napada na Hulu u kojima je poginulo najmanje 108… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika