14.10.2010. / 17:36

Autor: Kristina Gaćarić

Predstavljeno drugo i drugačije lice Zagrebačkog kazališta mladih

Predstava je multidisciplinarni projekt Anice Tomić i Jelene Kovačević vezana za temu nasilja. Središnji dio projekta je predstava, a osim predstave projekt uključuje tribine, javne rasprave i radionice o nasilju i prihvaćanju drugoga

Zagrebačko kazalište mladihZagrebačko kazalište mladihU Zagrebačkom kazalištu mladih predstavljen je program za sezonu 2010/2011., te akcija "I love ZKM" i nova web stranica kazališta. Dubravka Vrgoč, ravnateljica ZKM-a rekla je: "Akciju 'I Love ZKM' pokrenuli smo kako bismo se u ovim recesijskim vremenima ponovno otvorili prema građanima Zagreba. U skladu s tim smo omogućili da za svaku predstavu najbržih 20 kupaca kupi kartu za predstavu za samo 20 kuna."

Dubravka Vrgoč najavila je sadržaj predstojeće sezone: "ZKM će nastaviti razvijati koncept umjetničkog teatra koji izravno ulazi u dijalog sa svojim vremenom te se prije svega bavi istraživanjem mjesta pojedinca u kontekstu naše tranzicijske stvarnosti, i to na temu drugog i drugačijeg. Živimo u vremenu gdje drugo i drugačije, usprkos planetarnoj globalizaciji i imperativima društvenih jednakosti, izaziva zazor, strah ili prijetnju." U skladu s tematskim motivom kazališne sezone u ZKM-u 'drugi i drugačiji', 15. listopada bit će izvedena i prva premijerna predstava 'Ovo bi mogla biti moja ulica'.

Predstava je multidisciplinarni projekt Anice Tomić i Jelene Kovačević vezana za temu nasilja. Središnji dio projekta je predstava, a osim predstave projekt uključuje tribine, javne rasprave i radionice o nasilju i prihvaćanju drugoga. Predstava i cijeli projekt nadahnuti su istinitim događajem koji je 2008. godine potresao Hrvatsku, ubojstvom Luke Ritza. Taj je događaj već pokrenuo nekoliko umjetničkih inicijativa, a ovaj je projekt zamišljen kao kazališni odgovor na taj događaj kao i na val nasilja među mladima o kojem svjedoči hrvatsko društvo posljednje desetljeće. Najavljene su i ostale predstave za sezonu 2010/2011:

'Čovjek koji je spasio Europu', prema drami Antuna Šoljana, 'Mauzer', u režiji Boruta Šeparovića, 'Fedrina ljubav', u režiji Božidara Violića, 'Moj sin samo malo sporije hoda', u režiji Janusza Kice. Zatim predstava za djecu 'Ružno pače', u režiji Roberta Waltla i međunarodni kazališni projekt 'Onaj koji prelazi granice' u koprodukciji Deutsche Theatera iz Berlina, Istambulskog državnog kazališta i Zagrebačkog kazališta mladih. Tema predstave je utjecaj twittera i facebooka na društveni razvoj i ponašanje mladih, a izvodit će se u školama i kazalištima u Berlinu, Istambulu i Zagrebu.

Vezane vijesti

Subverzija mirnog pisca

Subverzija mirnog pisca

“Ne posjedujem ni stan ni druge nekretnine. Ne otplaćujem kredit. Ne odlazim na skijanje. Nemam ni automobil ni bicikl. Švercam se u javnom prijevozu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika