14.10.2010. / 19:03

Autor: Hina

Rasmussen za pomoć u uspostavi pregovora s talibanima, Amerikanci suzdržani

Glavni tajnik NATO-saveza Anders Fogh Rasmussen nije isključio mogućnost da Sjevernoatlantski savez pomogne u uspostavi pregovora između talibana i afganistanske vlade, dok je američka državna tajnica Hillary Clinton s tim u vezi bila suzdržana.

Hillary Clinton i Anders Fogh Rasmussen (Reuters)Hillary Clinton i Anders Fogh Rasmussen (Reuters)Glavni tajnik NATO-saveza Anders Fogh Rasmussen nije isključio mogućnost da Sjevernoatlantski savez pomogne u uspostavi pregovora između talibana i afganistanske vlade, dok je američka državna tajnica Hillary Clinton s tim u vezi bila suzdržana.

"Ako možemo olakšati taj proces, zašto ne? Što jači bude vojni pritisak, to su veći izgledi za početak procesa pomirenja", rekao je Rasmussen.

"To je dug proces koji ima dva aspekta. Prvi je reintegracija talibanskih boraca u afganistansko društvo, među kojima se sve više njih želi vratiti mirnom životu. Kad je riječ o pomirenju, to je vrlo složen proces koji je tek na početku", rekla je Hillary Clinton na konferenciji za novinare, dodajući da podupire nastojanja afganistanske vlade na uspostavi pregovora koji bi vodili prekidu borbi s talibanima.

Američki ministar obrane Robert Gates rekao je na konferenciji za novinare da pomirenje "treba biti dio rješenja" u Afganistanu.

Clinton i Gates sudjeluju u Bruxellesu na ministarskim sastancima zemalja članica NATO-saveza u sklopu priprema za sastanak na vrhu tog saveza 19. i 20. studenoga u Lisabonu.

Vezane vijesti

Clinton i Lavrov složni oko potrebe suradnje u Siriji

Clinton i Lavrov složni oko potrebe suradnje u Siriji

Američka državna tajnica Hillary Clinton i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u subotu su se složili oko potrebe suradnje kada je riječ o… Više

Komentari

registracija
23/8/09

xaron, 14.10.10. 21:17

Mirise na izgubljen rat.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika