15.10.2010. / 15:40

Autor: Hina , Nacional.hr

Polančec proglašen krivim za naručivanje nepotrebne studije, dobio godinu i tri mjeseca zatvora

Sud je Polančeca nepravomoćno osudio na godinu i tri mjeseca zatvora, dok je odvjetnik Miletić dobio kaznu od godinu dana zatvora

Damir PočančecAutor:
Goran Stanzl/PIXSELLDamir PočančecAutor: Goran Stanzl/PIXSELL

Damir Polančec i vukovarski odvjetnik Petar Miletić proglašeni su krivima zbog naručivanja i izrade nepotrebne studije. Sud je Polančeca nepravomoćno osudio na godinu i tri mjeseca zatvora, dok je odvjetnik Miletić dobio kaznu od godinu dana zatvora. Prema nepravomoćnoj presudi, Polančec i Miletić dužni su vratiti pola milijuna kuna.

Miletiću je presudom zabranjen i rad u odvjetništvu u roku od dvije godine od pravomoćnosti presude.

Izlazeći sa suda Polančec je tek kratko prokomentirao da je presuda očekivana jer je već ranije donesena na drugom mjestu.

USKOK je Polančeca teretio da je zloporabio položaj i ovlasti te suoptuženom Miletiću pribavio znatnu imovinsku korist. Za ta kaznena djela zakon predviđa kaznu i do deset godina zatvora.

Polančec je na zagrebačkom Županijskom sudu jutros iznio svoju obranu od USKOK-ovih optužbi da je vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću isplatio pola milijuna kuna za nepotrebnu stručnu studiju. Ključan dio Polančecovog današnjeg iskaza bio je kad je nekadašnji potpredsjednik Vlade rekao da ga je Ivo Sanader angažirao da obavi ovaj posao. Polančec je, štoviše, ustvrdio da je od bivšeg premijera Ive Sanadera dobio zadatak da riješi taj "veliki politički problem", za koji je izuzetno zainteresiran bio i HDZ-ov koalicijski partner SDSS. "Može se reći da sam u vladi bio vatrogasac za rješavanje gorućih pitanja u vladi", kazao je Polančec.

Polančec je još rekao da je sporna studija naručena kako bi se odvjetnika Miletića obeštetilo za honorare koje je izgubio odustajanjem nezadovoljnih radnika Borova srpske nacionalnosti od sudskih tužbi koje su podigli jer im, za razliku od radnika Hrvata, nisu isplaćene otpremnine, niti se računao staž u vrijeme okupacije Vukovara.

Dodao je da je obespravljenim radnicima ponudio priznavanje radnog staža, a rješenjem su bili zadovoljni svi osim njihovih odvjetnika koji su očekivali velike naknade od sudskih tužbi.

Prije nego što je Polančec počeo iznositi svoju detaljnu obranu pred sudskim vijećem suca Ivana Turudića svjedočio je bivši direktor Borova Mirko Čavara.

Ovo je prvo suđenje Polančecu protiv kojega je USKOK podigao ukupno tri optužnice. Osim u ovom slučaju optužen je za nezakonito potrošenih 230 tisuća kuna za rasvjetu na nogometnom igralištu u svom rodnom selu, ali i za malverzacije teške 400 milijuna kuna u slučaju "Podravka".

U tijeku je i istraga u slučaju HEP-a u kojoj ga se sumnjiči da je tu tvrtku s njezinim bivšim direktorom Ivanom Mravkom i bivšim čelnikom šibenskoga TLM-a Ivanom Koštanom oštetio za 600 milijuna kuna.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 15.10.10. 15:19

Polančecx je bio vatrogasac Hrvatske.Hrvatska se zaista polako ali sigurno gasi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika