15.10.2010. / 13:50

Autor: Hina

Josipović: 'Posrnula ekonomija je ključan problem, afere će se riješiti same po sebi'

"volio bih da se javnost i politika koncentriraju na prave probleme, a to je gospodarstvo, napredak i ulazak u Europsku uniju, a ove afere će se riješiti same po sebi", istaknuo je predsjednik Josipović

Ivo Josipović (Foto: Antonio Bronić/PIXSELL)Ivo Josipović (Foto: Antonio Bronić/PIXSELL)Predsjednik Republike Ivo Josipović rekao je danas u Zadru odgovarajući na novinarska pitanja je li Hrvatska postala talac odnosa unutar HDZ-a i je li vrijeme za nove izbore kako u "Hrvatskoj ne vlada nikakvo izvanredno stanje".

"U odnose parlamenta i vlade neću se miješati i neću zazivati izvanredne izbore. To ovisi isključivo o odnosima u Saboru. Ipak bih volio da se javnost i politika koncentriraju na prave probleme, a to je gospodarstvo, napredak i ulazak u Europsku uniju, a ove afere će se riješiti same po sebi", istaknuo je predsjednik Josipović.

Otvarajući 2. godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika, hrvatski predsjednik, koji je pokrovitelj skupa, rekao je kako su "mediji puni jednog recentnog događaja kojemu se pridaje epohalni značaj". "Taj događaj nema takav značaj, epohalni značaj ima ovaj skup", dodao je.

"Suradnja gospodarstva i lokalne samouprave, gospodarski projekti i gospodarska reforma - to je ono što je važno za Hrvatsku, a hoće li u Saboru sjediti ovaj ili onaj zastupnik, to nije važno za budućnost Hrvatske", istaknuo je.

Ocijenio je kako je svima jasno da je Hrvatska u ozbiljnoj situaciji u prvome redu zbog posrnule ekonomije, a tek onda zbog političkih prijepora koji se javljaju među političarima. "Drago mi je da ste ovdje bez obzira na svoju stranačku pripadnost, naime vi ste dio koji povezuje politiku i svakodnevni život. Vi ste osobe koje svaki dan gledate svoje sugrađane u oči", rekao je gradonačelnicima i poduzetnicima predsjednik Josipović.

Istaknuo je da Hrvatska ne smije biti pesimistična zemlja. "Zadaća je nas koji zagovaramo politiku, od predsjednika, vlade i Sabora pa do gradonačelnika i načelnika, da ne kukamo. Moramo raditi i širiti vjeru da Hrvatska može izići iz krize i da će biti uspješna Europska zemlja. Svatko od nas može i mora napraviti više kako bi naši građani mogli bolje živjeti", dodao je hrvatski predsjednik.

"Hrvatska vlada je donijela strategiju regionalnog razvoja koja sadrži puno jako dobrih ideja. Hrvatska mora ići pravcem regionalizacije i decentralizacije, i upravo doprinos gradonačelnika tom cilju bit će odlučujući", poručio je predsjednik Josipović.

Osim predsjednika Ive Josipovića, na otvorenju skupa, čiji su organizatori Udruga gradova i poslovni tjednik "Lider", govorili su zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, ujedno i predsjednik Udruge gradova, te direktor "Lider pressa" Željko Vukelić.

Riječki gradonačelnik i predsjednik Udruge gradova Vojko Obersnel kazao je da žele na jednoj široj platformi približiti ideje i razmišljanja poduzetnika i gradonačelnika zbog toga što "nas brojni žele staviti na suprotne strane i prikazati nas kao prirodne neprijatelje".

"Naš stav je da jedni bez drugih ne možemo, izuzetno smo važni jedni drugima. Značaj ovoga skupa i naše suradnje posebno dolazi do izražaja u ovim kriznim vremenima", poručio je Obersnel.

Na dvodnevnome skupu sudjeluje 40-ak gradonačelnika, koji će razmijeniti iskustva i s poduzetnicima raspraviti i definirati nove prilike suradnje javnoga i privatnog sektora radi razvoja i jačanja jedinica lokalne samouprave.

"EU fondovi i investiranje", "Energetika i učinkovitost", "Recesija i razvoj", "Građani u fokusu - alati i metode" i "Brandiranje u funkciji razvoja" teme su okruglih stolova i panel-diskusija na kojima gradonačelnici i poduzetnici danas i sutra raspravljaju na 2. godišnjem susretu u Zadru.

U nastavku posjeta Zadru predsjednik Ivo Josipović obišao je u Centru "Franko Lisica" svečano postrojene pripadnike Udruge Specijalne jedinice policije "Poskoci", koji obilježavaju 20. obljetnicu osnutka. Ratni zapovjednik "Poskoka" Svemir Vrsaljko podnio je prijavak predsjedniku Ivi Josipoviću, koji je pripadnicima te jedinice zahvalio na svemu što su učinili za Hrvatsku te im čestitao obljetnicu.

Predsjednik Josipović posjetio je i Međunarodni sajam Eko-Etno Hrvatska, koji se do nedjelje održava u Sportskom centru "Višnjik" u Zadru.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 15.10.10. 14:22

Miran narod kao jaganjci.Tko je gledao "Kada jaganjci utihnu"?Naravno da nije izvanredno stanje.Još svi kradu i varaju jedni druge tako da kolo ide naokolo.Dok se ne zavrti do razmjera Crne rupe.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika