16.10.2010. / 08:30

Autor: Deutsche Welle

Alternativna medicina: Što mislite o homeopatiji?

Kurt Kesters je homeopat iz Hamburga i tvrdi da su uspjesi homeopatije nedvosmisleno dokazani dok Wolfgang Vale, liječnik i specijalista za uho grlo i nos iz Paderborna kaže da su homeopati šarlatani

Sporna tema liječnika i homeopata je prije svega djelovanje homeopatskih tekućina. Homeopati smatraju da otopina jače djeluje ako je rjeđa. Wolfgang Vale, liječnik i specijalista za uho, grlo, nos se na ovu tvrdnju samo nasmijao: 'Ako određeno sredstvo razrijedim do te mjere da više nema niti jednu molekulu, djelovanje ne može biti pojačano jer molekula ne može djelovati ako ne postoji. Znam da će homeopat sada reći: to nije razrijeđivanje, to je potenciranje. No, potenciranje se može primijeniti u matematici, ali ne i u fizici'.

Ali homeopat Kurt Kesters iz Hamburga ima odgovor: 'Mi znamo da djeluje. I to je znanstveno dokazano brojnim istraživanjima. Sigurno je potrebno još mnogo istraživanja, ali nešto je tu i to nešto djeluje. Kako, to je još uvijek pitanje bez odgovora'.

Klin se klinom izbija

Sporna tema broj dva je da homeopatija djeluje po principu: klin se klinom izbija. Ako netko ima glavobolju, liječi se sredstvom koje u zdravom organizmu izaziva upravo glavobolju. 'Određeni utjecaji na organizam uzrokuju suprotne efekte. Ako, na primjer, tjedan dana uzimate sredstvo za spavanje, patiti ćete od nesanice. Ako se polijete hladnom vodom bit će vam toplo', kaže Kesters.

Vrijeme za pacijenta

Sporna tema broj tri su duge seanse kod homeopatskih liječnika. Bačeno vrijeme na trošak zdravstvenog sistema, kažu kritičari. Neophodno i ispravno - kažu pristalice: 'To je nekako kao krimić. Ja najprije razgovoram s osobom jer ne znam koje su odlučujuće indicije koje bi me dovele do ispravne terapije i moram proći sva područja i na kraju ostaje četiri, pet zaista relevantnih informacija koje se na neki način izdvajaju i koje me odvedu do prave terapije', kaže homeopat Kesters.

Wolfgang Vale i dalje ne vjeruje homeopatima: 'Kada prvi razgovor kod homeopata potraje sat vremena onda se postavlja pitanje: da li do poboljšanja stanja kod pacijenta dolazi zbog uzimanja kuglica ili zbog droge zvane liječnik koji je punih sat vremena pun empatije i simpatije razgovarao s pacijentom'.

Koji su argumenti uvjerljiviji, to svaki pacijent mora sam odlučiti. Činjenica je da homeopatija postoji već 200 godina i da je u sve popularnija diljem svijeta . Na koji način ona djeluje, još uvijek je nepoznanica. Istraživanja ove metode su u tijeku.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Tatjana Jurić: Pobornica sam alternativne medicine

Tatjana Jurić: Pobornica sam alternativne medicine

Tatjana Jurić zaštitno je lice RTL Televizije, a gledatelje je osvojila emotivnim nastupom u emisiji "Hrvatski top model by Tatjana Jurić". Emisiju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika