15.10.2010. / 17:08

Autor: Hina

Saponia potpisala ugovor s Nacionalnom zakladom za znanost

Nacionalna zaklada za znanost projekt će financirati u okviru natječaja Partnerstvo u temeljnim istraživanjima s iznosom od 350 tisuća kuna, dok će Saponia sufinancirati projekt sa 150 tisuća kuna

Damir Skender (Davor Javorović/VLM/PIXSELL)Damir Skender (Davor Javorović/VLM/PIXSELL)Nacionalna zaklada za znanost i osječka tvrtka Saponia potpisale su danas ugovor o financiranju projekta razvoja prijenosnog analizatora za određivanje anionskih tenzida u otpadnim vodama.

Nacionalna zaklada za znanost projekt će financirati u okviru natječaja Partnerstvo u temeljnim istraživanjima s iznosom od 350 tisuća kuna, dok će Saponia sufinancirati projekt sa 150 tisuća kuna, priopćeno je iz Saponie.

Cilj je projekta razvoj i konstrukcija analizatora za određivanje koncentracije anionskih tenzida u otpadnim vodama. Uređaj će značajno otkloniti nedostatke standardne analitičke metodologije (dug i mukotrpan postupak, značajan utrošak kemikalija, korištenje i zbrinjavanje toksičnih otapala i dr.), smanjiti troškove analize, osigurati brzu reakciju na svako incidentno povećanje koncentracije anionskih tenzida u otpadnim vodama, te time omogućiti značajan doprinos zaštiti okoliša, ističu iz Saponie.

Iz te tvrtke navode kako uključivanjem u taj projekt i njegovim sufinanciranjem, uz brigu o zaštiti okoliša kao važnog čimbenika svoje strategije razvoja, podupire znanstveno istraživački rad kako u Saponiji tako i na osječkom Sveučilištu.

Projekt će, kako naglašavaju, doprinijeti jačanju znanstveno-tehnološke baze Saponije i Odjela za kemiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, omogućiti edukaciju kadra kao i intenziviranje znanstveno-istraživačkih kapaciteta obje institucije.

Zaklada za znanost trenutno financira 18 projekata na području Hrvatske, a to je prvi takav projekt u Osječko-baranjskoj županiji, navodi se u priopćenju.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika