15.10.2010. / 18:08

Autor: Hina , Nacional.hr

Sudac osuđenom Polančecu: 'Pokazali ste kako se to radi u Hrvatskoj. Vi i Sanader se dogovorite, makar i mimo zakona!'

"Iz ovog se slučaja vidi kako se u Hrvatskoj donose odluke. Dva političara se sastanu i dogovore, a pravo i procedura pritom su potpuno zanemareni", ustvrdio je sudac, misleći pritom na Polančeca i tadašnjeg premijera Ivu Sanadera

Damir Polančec: Autor:
Marko Lukunić/PIXSELLDamir Polančec: Autor: Marko Lukunić/PIXSELLObrazlažući nepravomoćnu presudu od godine i tri mjeseca zatvora bivšem potpredsjedniku vlade Damiru Polančecu sudac Ivan Turudić ustvrdio je da je ova odluka od iznimne važnosti jer pokazuje da se nikakvo protupravno ponašanje ne može opravdati političkom odlukom.

Polančec je, naime, u svojoj obrani kazao da nije počinio ništa protuzakonito jer je isplatom pola milijuna kuna za nepotrebnu stručnu studiju vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću radio u interesu države i na poticaj bivšeg premijera Ive Sanadera koji je tražio rješavanje "važnog političkog pitanja sa što manje novca".

"Činjenica je da ste na taj način htjeli steći političke poene jer ste izvršavali nalog predsjednika vlade, no to nije bitno za utvrđivanje krivnje", kazao je Turudić, pojašnjavajući da Polančec upravo u provođenju političke odluke nije poštovao zakon.

"Iz ovog se slučaja vidi kako se u Hrvatskoj donose odluke. Dva političara se sastanu i dogovore, a pravo i procedura pritom su potpuno zanemareni", ustvrdio je sudac, misleći pritom na Polančeca i tadašnjeg premijera Ivu Sanadera.

Polančec osuđen na godinu i tri mjeseca zatvora

Kazao je i da je tijekom suđenja nedvojbeno i nesporno dokazano sve za što je USKOK teretio Polančeca i njegova suoptuženika Miletića koji je nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora i dvije godine zabrane rada u odvjetništvu.

Obojica će, osim toga, solidarno državi morati vratiti 500 tisuća kuna, za koliko je oštećen proračun.

Sudac je Polančecu poručio da je upravo kao visoki državni dužnosnik imao još veću obvezu postupati u skladu sa zakonom te da je njegova kazna viša jer se bez njega na odgovornoj dužnosti ovo kazneno djelo ne bi niti moglo provesti.

Odbacio je i tvrdnju iz Polančecove obrane da je napravio korist za državu, ističući da je takav način razmišljanja potpuno neprihvatljiv.

"Put u pakao ne može se opravdati dobrim namjerama", zaključio je sudac.

Polančec je tijekom suđenja tvrdio da je sporna studija naručena kako bi se odvjetnika Miletića obeštetilo za honorare koje je izgubio odustajanjem nezadovoljnih radnika Borova srpske nacionalnosti od sudskih tužbi koje su podigli jer im, za razliku od radnika Hrvata, nisu isplaćene otpremnine, niti im se računao staž u vrijeme okupacije Vukovara.

S obespravljenim radnicima Polančec je dogovorio da će im se priznati radni staž ako odustanu od tužbi koje bi Borovo bacile u stečaj, no tim rješenjem nisu bili zadovoljni odvjetnici radnika koji su očekivali velike naknade od sudskih tužbi.

Polančecov odvjetnik Anto Nobilo najavio je žalbu na prvu presudu protiv bivšeg potpredsjednika Vlade protiv kojega su podignute još dvije optužnice i pokrenuta istraga u slučaju HEP.

Izlazeći sa suda Polančec je tek kratko prokomentirao da je presuda očekivana jer je već ranije donesena na drugom mjestu.

Vezane vijesti

Pet milijuna dolara zbog diskirminacije u AT&T

Pet milijuna dolara zbog diskirminacije u AT&T

Amerikanka iz Kansas Citya koja je sa kršćanstva prešla na islam dobila je pet milijuna dolara odštete od porote koja je utvrdila da je… Više

Komentari

registracija
29/11/09

Ivis, 15.10.10. 22:35

Zasto se naziva politicka odluka? Samo zbog toga sto istovremeno ne moze biti i pravna odluka. Dakle, krivaca je puno. Tu toga puno smrdi. Ima mijesta za zalbu.


registracija
11/1/10

fluid, 16.10.10. 00:48

Polančec je premalo dobio a Turudić laže.Isti krajevi jednog remena.


registracija
29/11/09

Ivis, 16.10.10. 03:34

To je kazna umjesto rijedko zasluzene nagrade. To je jedini slucaj gdje nisu podkradali, vec stitili proracun! Do kraja ce mu trebati tri zivota, samo za zatvor!


registracija
11/10/10

agaSovulj, 16.10.10. 07:25

Da, moze biti da su stitili proracun, ali to nije sigurno. Tko zna kakav su dogovor njih dvojica (ili trojica) imali izmedu sebe. Na takav se nacin stice velika imovina koju mnogi na vlasti imaju, a koju nije moguce ostvariti primanjima od svojih placa.


registracija
1/1/70

, 16.10.10. 08:46

Cestitke sucu.


registracija
29/11/09

Ivis, 16.10.10. 12:37

U nasoj Vladi nitko ne radi za placu!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika