15.10.2010. / 18:56

Autor: Hina

Probijen tunel Gotthard, najduži tunel na svijetu u srcu Švicarskih Alpa

Nakon građevinskog posla stoljeća probijen je u petak tunel stoljeća - željeznički tunel Gotthard - s 57 kilometara najdulji tunel na svijetu prokopan u srcu Švicarskih Alpa, javljaju agencije.

Graditelji su proslavili probijanje (Reuters)Graditelji su proslavili probijanje (Reuters)Nakon građevinskog posla stoljeća probijen je u petak tunel stoljeća - željeznički tunel Gotthard - s 57 kilometara najdulji tunel na svijetu prokopan u srcu Švicarskih Alpa, javljaju agencije.

Radovi na tunelu između švicarskog Erstfelda i talijanskog Bodia, čije se puštanje u promet najavljuje 2017., trajali su punih četrnaest godina. Tunel, u kojem će putnički vlakovi putovati brzinom do 250 kilometara na sat, a teretni do 160 kilometara na sat, uvelike će rasteretiti europski cestovni promet. Kroz njega će svakog dana moći proći do 300 vlakova, a za put od Milana do Zuericha će sada trebati dva sata i 40 minuta, sat manje nego prije, navodi France Presse.

"Probivši ovaj tunel, sudjelujemo u infrastrukturnoj izgradnji Europe", kazao je švicarski ministar prometa Moritz Leuenberger netom prije krštenja tunela u nazočnosti svećenika i pastira.

Također je istaknuo da se radi o najvećem europskom projektu glede zaštite okoliša.

Na probijanju tunela radilo je oko 2000 radnika iz deset zemalja, a poginulo ih je osam.

Tunel je probijen na sredini, i to 2000 metara ispod vrha Alpa. Sveukupno je izvađeno 24 milijuna tona kamenja, piše dpa.

Tunel je Švicarsku stajao 10 milijardi franaka (7,5 milijardi eura) i srušio je s trona dosadašnji najduži tunel na svijetu - japanski 53,8 kilometara dug Seikan koji spaja otoke Honšu i Hokaido.

Vezane vijesti

Burne ovacije za Aung San Suu Kyi u Ženevi

Burne ovacije za Aung San Suu Kyi u Ženevi

Čelnica mianmarske oporbe Aung San Suu Kyi dočekana je u četvrtak u UN-ovu sjedištu u Ženevi uz burne ovacije oko četiri tisuće sudionika Međunarodne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika