15.10.2010. / 19:46

Autor: Hina

Maystadt: EIB će i dalje pomagati pripremu Hrvatske za EU

Programom su obuhvaćena prioritetna ulaganja u poboljšavanje energetske i prometne infrastrukture i potpore malom i srednjem poduzetništvu, kazao je predsjednik EIB-a

Philippe MaystadtPhilippe MaystadtHrvatska se mora što bolje pripremiti za buduće punopravno članstvo u Europskoj uniji, a Europska investicijska banka (EIB) joj u tome pomaže i dalje će pomagati, istaknuo je danas predsjednik EIB-a Philippe Maystadta na predavanju koje je održao na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa (ZŠEM).

U Hrvatskoj, kao zemlji pristupnici Europskoj uniji, EIB podupire investicijske projekte kojima se zemlja priprema za članstvo u EU, kazao je Maystadt na predavanju pod nazivom "Kako će Europska investicijska banka podržati ulazak u EU".

Pritom je, dodaje, naglasak stavljen na pripremu projekata i jačanje sposobnosti apsorbcije budućih značajnih sredstva iz strukturnih fondova koja će joj postati dostupna ulaskom u EU.

Programom su obuhvaćena prioritetna ulaganja u poboljšavanje energetske i prometne infrastrukture i potpore malom i srednjem poduzetništvu, kazao je predsjednik EIB-a te naglasio da u narednim godinama banka namjerava ubrzati financiranje željezničkih projekata.

Dekan ZŠEM-a Đuro Njavro istaknuo je da je oživljavanje investicija ključ bolje budućnosti koji nam još nedostaje te sredstvo poboljšanja naše konkurentske snage.

Misija EIB-a, banke Europske unije koja promiče europske ciljeve, je doprinijeti integraciji, uravnoteženom razvitku i gospodarskoj i socijalnoj koheziji država članica EU putem financiranja solidnih investicija.

Po ranije objavljenim podacima, EIB je Hrvatskoj od 2001. do konca rujna ove godine odobrio zajmove vrijedne oko 2,4 milijarde eura.

U 2009. zajmovi su iznosili 415 milijuna eura, a od početka 2010. do kraja rujna, EIB je odobrio rekordnih 484 milijuna eura za projekte u Hrvatskoj.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika