16.10.2010. / 10:22

Autor: Hina

Washington ne podupire najave Arapske lige o priznavanju Palestine

Na pitanje kako bi SAD glasovao u Općoj skupštini UN-a o eventualnom zahtjevu Arapske lige za priznanje Palestine, Crowley je izbjegao odgovoriti, rekavši da je pitanje "hipotetično"

Hosni Mubarak i Ahmad Abu Al-Gheit (Reuters)Hosni Mubarak i Ahmad Abu Al-Gheit (Reuters)Najava Arapske lige da bi u studenom od UN-a mogla tražiti priznanje palestinske države, u petak nije dobila potporu Washingtona, koji se založio za nastavak izraelsko-palestinskih pregovora kao najboljeg puta do mirovnog sporazuma i stvaranja neovisne Palestine.

Egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Abul Al-Gheit u petak je izjavio da bi Arapska liga, u slučaju nastavka izgradnje židovskih naselja na okupiranim arapskim teritorijima, "od UN-a mogla zatražiti priznanje Palestinske države u granicama iz 1967.", te primanje Palestine u punopravno članstvo UN-a.

"Mi upravo sada intenzivno radimo sa stranama kako bi se nastavili izravni pregovori. Činimo sve što je u našoj moći i jasno smo dali do znanja stranama da želimo da se pregovori nastave, što je u njihovom interesu, jer nema drugog puta do države koju Palestinci zaslužuju, te do mira i sigurnosti koje zaslužuje Izrael", rekao je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley na brifingu za novinare.

Na pitanje kako bi SAD glasovao u Općoj skupštini UN-a o eventualnom zahtjevu Arapske lige za priznanje Palestine, Crowley je izbjegao odgovoriti, rekavši da je pitanje "hipotetično".

Prošloga je tjedna francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner kazao kako nije isključeno da Vijeće sigurnosti UN, u slučaju da se na terenu ne bude ništa mijenjalo glede zamrzavanja izraelske izgradnje židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, razmotri stvaranje Palestinske države.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 17.10.10. 16:30

Kad Rusi grade nuklearku u Venecueli onda Ameri pozivaju da se postivaju medunarodne rezolucije (o ne sirenju nuklearnog naoruzanja). A sami su prekrsili na desetke rezolucija UN (kad je Palestina u pitanju). Oni gledaju iskljucivo svoj interes i politika im je u skladu sa "mocni rade sto im se hoce a slabi pate kao sto i moraju."
Cijela ova situacija od raspada bivse drzave 1991 bila je vodena od strane velikih sila s tom odrednicom - svaka od novonastalih drzavica sada spada u one slabe. Dobili su sluge za vijeke vijekova. A mi smo si umisljali kako sami odredujemo svoju sudbinu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika