16.10.2010. / 10:38

Autor: Hina

Amerikanci u Afganistanu dobijaju futurističko oružje - XM25

Očekuje se da će novo oružje pomoći američkim vojnicima protiv zasjeda Talibana, koji na njih često pucaju iza zaklona zida ili kanala u afganistanskim selima, obično s udaljenosti od više stotina metara

XM-25 bacač granataXM-25 bacač granataFuturistički bacač granata XM25, koji ispaljuje laserski-navođene projektile s mikro-čipom, u studenom bi trebali dobiti prvi američki vojnici u Afganistanu, objavio je u petak web portal američke vojne industrije Soldier Systems.

XM-25 je kompjuterizirano ručno oružje težine 5,4 kg, koje laserom točno određuje udaljenost do cilja i može biti programirano da projektil od 25 mm detonira do tri metra ispred, iznad ili iza mete, ovisno od terena.

Mikročip unutar granate mjeri koju je udaljenost projektil prešao prije nego što eksplodira, omogućujući vojnicima da precizno ciljaju neprijateljske borce skrivene iza zaklona.

Očekuje se da će novo oružje pomoći američkim vojnicima protiv zasjeda Talibana, koji na njih često pucaju iza zaklona zida ili kanala u afganistanskim selima, obično s udaljenosti od više stotina metara.

Svaka granata ima mali magnet koji generira struju dok se vrti kroz zrak i napaja mali mikroprocesor koji mjeri prijeđenu udaljenost.

Soldier Systems navodi da će se u studenom u Afganistan poslati prvih pet kompleta bacača XM-25 sa streljivom i instruktorima za obuku, a kasnije 36 komada tog revolucionarnog oružja, čije je cijena oko 25.000 dolara.

Iako je prvotno bilo planirano da novo oružje dobiju američke specijalne snage, ta je čast pripala 101. zračno-desantnoj brigadi stacioniranoj u istočnom Afganistanu.

XM25 ima granate koje se rasprskavaju u zraku i može tući neprijatelja iza zida, unutar objekta ili u streljačkom zaklonu. Isporučuje se u kompletu s termoosjetljivim vizirom za noćno gađanje, a može pogađati ciljeve do 500 metara udaljenosti.

Sustav je razvijen u suradnji tvrtki Heckler & Koch i Alliant Techsystems.

Američka vojska dugoročno planira opremiti svaku pješačku destinu s jednim bacačem granata XM25.

Vezane vijesti

Afganistanci su izgubili strpljenje

Afganistanci su izgubili strpljenje

Zastupnici u Afganistanskom parlamentu su izjavili kako su 'izgubili strpljenje' sa stranim trupama u zemlji, piše BBC. Podsjetimo kako je u nedjelju… Više

Komentari

registracija
27/7/09

verina, 16.10.10. 13:38

Tako Amerikanci preko tuđih leđa, na tuđem teritoriju ispituju svoje ratne igračke...


registracija
17/10/07

Radmila, 17.10.10. 01:03

Ma ti ce im Talibani doci u Newyork sa stapovima .Dok se oni igraju novim igrackicama.Jadan taj narod gdje njihova cizma stigne.Ali kad se sjetim svaba njihove tenologije i uglacanih cizama za ono proslo vrijeme nauka, pa su propali.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika