16.10.2010. / 10:51

Autor: Hina

SAD očekuje da Rusija i Venezuela poštuju standarde prilikom građena nuklearke

Ugovor o izgradnji nuklearne elektrane potpisali su direktor ruske Agencije za atomsku energiju Rosatoma Sergej Kirijenko i venezuelski ministar vanjskih poslova Nicolas Maduro

Hugo Chavez i Dmitrij MedvedevHugo Chavez i Dmitrij Medvedev"Svaki novi nuklearni program ili aktivnost mora se provoditi u skladu s najvišim standardima o neširenju nuklearnog oružja i sigurnosti, uključujući i mjere sigurnosti IAEA. Što god da se dogodilo s tom današnjom najavom, Venezuela i Rusija imaju međunarodne obveze i mi očekujemo da ih poštuju", rekao je u petak glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley na brifingu za novinare.

Na dodatna pitanja o gradnji nuklearke, Crowley je kazao da "SAD ima povjerenje u Rusiju", upućujući na primjer ruske gradnju nuklearke Busher u Iranu, koja se odvija pod nadzorom IAEA.

Vijest da će Rusija graditi prvu nuklearku u Venezueli, objavljena je u petak u Moskvi tijekom posjeta venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza.

Svečanom potpisivanju sporazuma u Kremlju nazočio je i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, koji je rekao da dvije zemlje dijele "strateško partnerstvo" i viziju svijeta oslobođenog prevladavajućeg utjecaja samo jedne zemlje, aludirajući na SAD.

Chavez je u četvrtak doputovao u svoj već deveti posjet Rusiji otkako je 1999. došao na čelo Venezuele, koja je posljednjih godina postala ključni partner Rusiji u Južnoj Americi, regiji koja se dugo smatrala američkim "dvorištem" i u kojoj Moskva želi povećati svoj utjecaj.

Ugovor o izgradnji nuklearne elektrane potpisali su direktor ruske Agencije za atomsku energiju Rosatoma Sergej Kirijenko i venezuelski ministar vanjskih poslova Nicolas Maduro.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 17.10.10. 18:13

Kad Rusi grade nuklearku u Venecueli onda Ameri pozivaju da se postivaju medunarodne rezolucije (o ne sirenju nuklearnog naoruzanja). A sami su prekrsili na desetke rezolucija UN (kad je Palestina u pitanju). Oni gledaju iskljucivo svoj interes i politika im je u skladu sa "mocni rade sto im se hoce a slabi pate kao sto i moraju."
Cijela ova situacija od raspada bivse drzave 1991 bila je vodena od strane velikih sila s tom odrednicom - svaka od novonastalih drzavica sada spada u one slabe. Dobili su sluge za vijeke vijekova. A mi smo si umisljali kako sami odredujemo svoju sudbinu i kako su nas priznali zato sto nas vole.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika