16.10.2010. / 15:36

Autor: Hina

Josipović: Oduzimanje čina Norcu je zakonito i moralno

Predsjednik Ivo Josipović svoju odluku od 9. rujna o oduzimanju čina general bojnika Mirku Norcu smatra "zakonitom i moralnom", podsjetivši danas na marginama Sedmog regionalnog foruma za tranzicijsku pravdu da je Norac osuđen za teški ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Ivo JosipovićIvo JosipovićPredsjednik Ivo Josipović svoju odluku od 9. rujna o oduzimanju čina general bojnika Mirku Norcu smatra "zakonitom i moralnom", podsjetivši danas na marginama Sedmog regionalnog foruma za tranzicijsku pravdu da je Norac osuđen za teški ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

"Osobno smatram da je moja odluka o oduzimanju čina i odličja potpuno zakonita. Smatram prije svega da je moralna, jer meni je nezamislivo da netko tko je počinio onakav zločin bude časnik. Časnik podrazumijeva čast, a onaj koji počini zločin tu je čast izgubio", rekao je Josipović novinarima.

Što se tiče pisma bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca ovjerenog kod javnog bilježnika 27. rujna i pitanja da li nam je potrebna komisija za utvrđivanje istine, šef države je odgovio da "mi imamo pravosuđe i ono će u svim slučajevima, ne samo u ovom, utvrditi istinu".

Na pitanje novinara je li vlada uzdrmana posljednjim događanjima, Josipović je odgovorio da "neki problem očito postoji".

"Čim se većim djelom vremena vlada bavi nekim stvarima koje nisu dio dnevne politike znači da neki ozbiljni problem postoji", kazao je Josipović, ali i dodao da "Hrvatska nije u nikakvom izvanrednom stanju".

"Vlada se prvenstveno treba baviti rješavanjem gospodarskih problema", rekao je Josipović. Također je ocijenio da je pitanje povratka nekog zastupnika "pitanje propisa". "Oko toga se ne bi smjela lomiti cijela hrvatska politika", kazao je i dodao da cijela stvar "nema taj značaj" koji joj se pripisuje.

Na upit o prijevremenim izborima je rekao da je to pitanje parlamentarne većine. "Dok je koalicija čvrsta, tu je i vlada...previše se društvene energije troši na to pitanje", ocijenio je.

Na pitanje je li mu poznato da premijerka Jadranka Kosor navodno smjenjuje Branka Vukelića s mjesta ministra obrane, kazao je da o tome nema informaciju. "To je pravo premijerke Kosor da sama formira svoj kabinet, naravno uz potvrdu Sabora", rekao je predsjednik države.

Osvrnuo se i na komentar profesorice Pravnog fakulteta Zlate Đurđević o oprosnicama koje se "dijele šakom i kapom". Prema Josipovićevim riječima, "treba doraditi zakon o kaznenom postupku" i profesorica s pravom upozorava na posljedice.

"Mislim da će tu trebati dorada zakona, ali ta praksa da se žrtvuje dio kaznene represije da bi se otkrio veći kriminal, važniji kriminal, jest praksa koja postoji u demokratskim zemljama", ustvrdio je Josipović.

Osvrnuo se i na položaj Hrvata u BiH i kazao da se jednakopravnost mora temeljiti na ustavno-pravnoj, a onda i zakonskoj razini. "Mislim da će se to promijeniti. To je dio onih reformi koje trebaju Bosni i Hercegovini", zaključio je Josipović.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
9/8/09

vinko12, 16.10.10. 16:32

u komunjarskoj praDi uvijek sitni lopovi budu kaznjeni a veliki mersal-masovni poslijeratni koljac kojem je Pol Pot bio ucenik i inspiriator, se i moralno i zakonski velica i slavi. Mos mislit kaoja je to hrvatska praDa za koju su galsali nasi glupi glasaci.


registracija
11/1/10

fluid, 16.10.10. 16:33

Predsjedniče šta je sa onima koji nisu ni odlikovani a niti imaju ikakve činove i privilegije kroz mirovine.?A odradili više nego i Rojs i ostali koji uživaju blagodati naše bogate države.Gdje su heroji?Zar su samo pokojni heroji?Ako ih ima i među živima,zašto su izbačeni iz javnosti kao persone non grata?Srami li ih se ova država ili se boji njihovih istina?U boj predsjedniče Josipoviću!U boj za svoje heroje i istinske zaslužne borce.Aja ja ja ja! Umro je moral na svim razinama.Svi su postali samo brojevi i prosjeci.


registracija
29/11/09

Ivis, 16.10.10. 17:29

Gospodine predsjednice! Svatko ima svoj moral. O moralu mozemo vjecno diskutirati. Samo ste zaboravili na zakon. To je nemoralno, od strane jednog profesora prava. Zasto niste uveli prvo popravke zakona, a potom izvrsenje. Gdije Vam se zuri? Za glupu odluku uvijek ima vremena.Problem u Hrvatskoj je pravni i politicki. Zakoni moraju biti napisani jednoznacno i bez skretanja za "za vlastite potrebe". Treba iskljuciti sve dosadasnje pisce nasih propisa i zakona! Hrvatski zakoni su poput znacenja rijeci "kosa". Svatko je tumaci, kako mu treba. Tako to radi Vlado SEX. Tri dana po redu, razlicito tumaci isti zakon, kojega je osobno napisao. Mi zelimo raditi i stvarati, bez dodatnih kradja. Molimo za "propis", da osoba koja radi i zivi od drzavnog proracuna, za namijernu laz biva iskljucena sa radne pozicije, bez naknade. Za sve razine isto, od opcine do Vlade i predsjednika!


registracija
28/4/10

Zvonko, 16.10.10. 18:10

Da si moralna osoba onda bi se prvo odrekao svog ćaće, druga mu Tita, svih zločinaca iz drugog svjetskog rata. Milku Planinc ne bi veličao, ne bi dizao ponovo ustanak u Srbu, i da više ne nabrajam. Ti si obični politikant bez morala. A što se tiče ovog "fluida", uvijek će biti prijepora oko toga tko je trebao i dali je on baš trebao dobiti odličje.


registracija
30/8/10

TonyP, 17.10.10. 03:58

moralno da, a jel i pravno cisto? koje su ovlasti dane predsjedniku? bilo bi steta vracati se na vremena oficira u bjelim uniformama, kad je sve mglo proci.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika