16.10.2010. / 16:00

Autor: Hina

Rekordna kazna za američkog bankara zbog prijevare s hipotekarnim vrijednosnicima

Angelo Mozilo, bivši direktor tvrtke "Countrywide Financial", nekada najvećeg hipotekarnog kreditora u SAD-u, postigao je sporazum s američkom Komisijom za burze i vrijednosnice (SEC) po kojem mora platiti 67,5 milijuna dolara kazne za prijevaru s vrijednosnim papirima i nezakonito trgovanje dionicama na temelju povlaštenih informacija.

Angelo Mozilo (Reuters)Angelo Mozilo (Reuters)Angelo Mozilo, bivši direktor tvrtke "Countrywide Financial", nekada najvećeg hipotekarnog kreditora u SAD-u, postigao je sporazum s američkom Komisijom za burze i vrijednosnice (SEC) po kojem mora platiti 67,5 milijuna dolara kazne za prijevaru s vrijednosnim papirima i nezakonito trgovanje dionicama na temelju povlaštenih informacija.

Sama kompanija platit će 20 milijuna dolara Mozilove kazne, po ugovoru o naknadi štete koji on ima s tvrtkom, izvješćuje u subotu američki tisak.

Po nagodbi sa SEC-om, Mozilo (71) pristao je na trajnu zabranu rada kao službenik ili direktor bilo kojeg javnog dioničkog društva.

Mozilova novčana kazna za prijevaru s dionicama od 22,5 milijuna dolara najveća je ikada zabilježena za službenika javnog dioničkog društva u SAD-u. Po optužbi za tzv. 'insidersko' trgovanje dionicama "Countrywidea", vrijednim 140 milijuna dolara, Mozilo je pristao vratiti 45 milijuna dolara nepošteno stečene dobiti, što ukupno čini 67.5 milijuna dolara.

Tvrtku "Countrywide Financial", koja je 2007. opisana u članku u New York Timesu kao "stroj za stambene kredite od 500 milijardi dolara, sa 62.000 zaposlenih i imovinom od 200 milijarda dolara", osnovali su Angelo Mozilo i David Loeb 1969. godine.

Prema SEC-u, "Countrywide" je od 2005. do 2007. sudjelovao u neviđenom proširenju smjernica za kreditna jamstva, te odobravao sve rizičnije i rizičnije kredite kako bi zadržao i povećao udio na tržištu. Istodobno je uvjeravao svoje investitore da je riječ o kreditima visoke kvalitete. SEC takvo poslovanje tvrtke opisuje kao "strategiju supermarketa".

U srpnju 2008. godine Bank of America kupila je Countrywide za 2,5 milijarde dolara, nakon što je tvrtka gotovo otišla u stečaj. Nekoliko mjeseci kasnije dolazi do stečaja Lehman Brothersa, što je nanijelo konačan udarac već uzdrmanim financijskim tržištima i uvelo SAD u najtežu recesiju od Drugog svjetskog rata.

Mozilo je 2008. bio četvrti najbolje plaćeni direktor u SAD s petogodišnjim kompenzacijama od 392 milijuna dolara.

Ranije ove godine, banka Goldman Sachs je u sudskoj nagodbi sa SEC-om platila 550 milijuna dolara zbog prijevare s vrijednosnicama, a istražitelji komisije ispituju i menadžere banke Merrill Lynch zbog moguće slične prijevare.

Vezane vijesti

Velika prijevara na voznim kartama gradskog prometa u Rimu

Velika prijevara na voznim kartama gradskog prometa u Rimu

Talijanska policija objavila je informaciju o velikoj prijevari s voznim kartama za autobus i podzemnu željeznicu u Rimu, koja je trajala godinama i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika